KUHAJ POD PRITISKOM

Varivo od povrća skuhano u ekspres loncu spremno je za posluživanje u roku pola sata

Zagreb, 300320.
Editorijal jela iz ekspres lonca za magazin Dobra hrana.
 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Sada je vrijeme da iskopamo pomagalo koje je našim bakama bilo najveće čudo tehnike i naučimo ga pravilno koristiti.

glavica luka
češanj češnjaka
maslinovo ulje
3 srednja krumpira
3 mrkve
200 g slanutka
200 g leće
poriluk
žlica nasjeckanog peršina
900 ml povrtnog temeljca ili vode
sol, papar

Ako je suha, leću namočite prije kuhanja ili je stavite suhu pa pustite da kuha u loncu malo duže. Povrće očistite, operite i narežite na jednake dijelove. U ekspres lonac stavite sitno nasjeckan luk, češnjak i sve povrće. Zalijte sastojke tekućinom, začinite i zatvorite lonac te ga stavite na najjaču vatru. Kada se sigurnosni ventil oglasi, kuhajte još 15 minuta na vatri najmanje jačine ako kuhate namočenu leću, odnosno 20 minuta ako je riječ o suhoj leći. Zatim prebacite lonac pod mlaz hladne vode da se smanji pritisak u loncu i prekine kuhanje. Želite li izbjeći prekidanje kuhanja na ovaj način, imajte na umu da je lonac potrebno maknuti s vatre 10 minuta prije kraja kuhanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:43