SVE ŠTO VAM TREBA

Uz ove savjete ćevapi i pljeskavice s roštilja ispast će bolji nego ikad, a imamo i recept za domaći ajvar

Uz nekoliko trikova kako dobiti osobito sočne ćevape i pljeskavice te provjereni recept za ajvar, spremni ste za roštiljanje!

Svatko ima svoj stil i svoju teoriju kada se radi klasičan roštilj - u ovu skupinu spadaju ćevapi, šiš i maksi ćevapi, pljeskavice, gurmanske pljeskavice sa šunkom i sirom, ili samo s komadićima sira. Ovisno o recepturama, nerijetko se rade mješavine mesa od govedine i svinjetine, potom se dobri rezultati dobivaju ako se dodatna masnoća dobiva korištenjem goveđeg loja ili masti. Ako su janjeći, onda ćemo koristiti i maramicu.

image
Berislava Picek/Cropix

Kod receptura je važno da mljeveno meso ne "premijesite", smjesa mora biti rahla jer će inače nakon pečenja biti tvrda. Nije zgorega dodati malo i bijelog vina, neki će koristiti mineralnu vodu, ali važno je da izbjegavate dodavanje mrvica ili soje - dobit ćete na volumenu, ali i izgubiti okus.
image
Berislava Picek/Cropix

Radite li burgere, kod pečenja ih malo stišćite, pred kraj dodajte sir na gornji dio, a kod posluživanja odgovarat će neki dip baziran na jogurtu, potom marmelada od luka, pa stavite rajčicu odnosno slažite burger po svom okusu. Oni koji su željni eksperimentiranja neka stave šnitu reske jabuke koju ste zapekli na roštilju. U osnovi kod pečenja vatra ne smije biti jaka, optimalno srednja temperatura, sve dok se veličina ćevapa ili pljeskavice ne smanji otprilike na pola. Kao prilog poslužite razno grilano povrće. Tradicionalno možemo poslužiti domaći ajvar.
image
Berislava Picek/Cropix

DOMAĆI AJVAR
Trebat će vam:

2 kg rog paprike
1 kg patlidžana
1 glavica češnjaka
2-3 litre vode
80 ml bijelog octa
350 ml ulja
1 jušna žlica soli
2-3 ljutih feferona
image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
Patlidžane ogulite, izrežite uzdužno i posolite kako bi pustili vodu. Paprike očistite od sjemenki i peteljke. U loncu zagrijte vodu u koju ste stavili sol i ocat. Kada voda provrije, dodajte paprike i kuhajte dok ne omekšaju desetak minuta. Paprike izvadite i stavite patlidžane te kuhajte oko pet minuta. Procijedite, a zatim u blenderu pomiješajte češnjak, paprike, patlidžan i feferone te sameljite. U tavici zagrijte ulje te stavite smjesu koju prvih pola sata uz stalno miješanje jače pirjajte, a potom kuhajte na jako laganoj vatri oko dva sata do željene gustoće. Prema potrebi uskladite okuse, pojačajte pikantnost i dodajte još ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:12