Iskoristite sve!

Uvijek je bacate, a može biti bolja od klasičnog čipsa. Pratili smo savjete talijanskog chefa i napravili top grickalicu

Nemojte baciti koru od krumpira, jestiva je, bogata hranjivim tvarima, jednostavna za pripremu i vjerojatno zdravija od kupovnog čipsa i drugih grickalica

Čak pola hranjivih tvari koje krumpir sadrži nalazi se u njegovoj kori. Talijanski chef Max Mariola na svom je Instagram profilu podijelio recept za poslasticu čiji je glavni sastojak upravo kora krumpira. Recept je pregledalo gotovo 2 milijuna ljudi, a postao je viralan i na TikToku. S obzirom na pažnju koju je izazvao i sami smo ga odlučili isprobati.

U pripremi smo koristili crveni krumpir, jer kažu da je njegova kora najbolja, jer obiluje škrobom. Također, na preporuku ovog talijanskog chefa, pržili smo koru u ulju od kikirikija, koje je otporno na visoke temperature, a koje možete kupiti u specijaliziranim trgovinama azijske kuhinje. Pratili smo upute chefa Mariole, ali nakon pečenja, za razliku od njega, mi smo koru još stavili i na ubrus kako bi upio višak masnoće. Iako je ova grickalica zapravo ukusna, možda se neće svidjeti svim ljubiteljima čipsa zbog teksture pojedinih komada koji su kod prženja nabubrili.

SAVJET VIŠE! Iako je Mariola koristio pecorino, umjesto njega možete koristiti bilo koji ovčji sir, važno je da je mastan i jakog okusa, jer je kora krumpira dosta neutralna u okusu, ako je ne obogatimo. Crni papar, primijetili smo, dobro ide uz ovu grickalicu, no mi ćemo je drugi puta poslužiti uz kakav spicy ili kremasti umak! Također, isprobat ćemo ga i s dimljenom crvenom paprikom i umakom od jogurta i kopra.


ČIPS OD KORE KRUMPIRA
Trebat će vam:
kora krumpira
ulje kikirikija
crni papar
sir pecorino

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

Priprema:
Ogulite krumpire i iskoristite ih kao prilog uz meso ili ribu, za savijaču, salatu ili francuski krumpir.

Koru krumpira dobro operite i posušite.

Ulje kikirikija za to vrijeme zagrijte na 180 °C. Pržite koru krumpira u zagrijanom ulju dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Kad je pečena, izvadite je na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

Servirajre je kad ste na nju naribali pecorino (može i grana padano) i crni papar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:54