PRAVA JESENSKA

Umjesto klasičnog biskvita, tortu napravite od palačinki, dunja, cimeta i mascarpone sira

 Mario Kučera
Dunji dodajte cimet i muškatni oraščić, pretvorite je u pire pa je zajedno s kremom od mascarpone sira upakirajte između palačinki

Za pire od dunja će vam trebati:

5-7 komada dunja
120 g smeđeg šećera
vanilin šećer
cimet
sok jednog limuna
muškatni oraščić

Za kremu od mascarponea:

150 g mascarpone sira
2 žlice sirupa od agave
žličica arome od vanilije

Za palačinke:

3 jaja
300 g glatkog brašna
350 ml mlijeka
200 ml mineralne vode
prstohvat soli
vanilin šećer
prstohvat cimeta
50 g otopljenog maslaca

Priprema:

Dunje dobro operite, ogulite i narežite na kockice. Stavite u široku tavu. Dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i začine. Kuhajte dok dunje ne omekšaju. Ako vam nestane tekućine, možete dodati malo vode ili sa strane stavite jednu dunju da se kuha pa zalijevate tom tekućinom. Omekšale dunje usitnite štapnim mikserom. Ohladite. Dok se pire hladi, pripremite smjesu od mascarponea tako što ćete u sir dodati sirup agave i aromu vanilije te dobro izmiješati.

Kako biste pripremili palačinke, u dublju posudu stavite jaja te ih pjenjačom umutite. Dodajte vanilin šećer, sol, cimet i otopljeni maslac te dobro izmiješajte kako biste dobili glatku, homogenu smjesu. Potom naizmjence dodajte brašno, mlijeko i mineralnu vodu. Miješajte dok ne dobijete finu glatku pjenastu smjesu. Ako je smjesa rijetka, dodajte malo brašna, a u slučaju da je gusta, razrijedite ju s malo mineralne. Kada ih ispečete, na pladanj za posluživanje stavite palačinku, namažite ju pireom od dunja i na nju stavite sljedeću palačinku. Nju također premažite pireom od dunja pa na nju stavite treću palačinku, koju ćete premazati kremom od mascarponea. Ponovite postupak sve dok ne potrošite sve sastojke. Završite obavezno s pireom od dunja. Prije serviranja slasticu ohladite minimalno pola sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:29