SAMO 3 SASTOJKA

Testirali smo recept poznatog chefa i napravili najbolji pire krumpir na svijetu

 Privatna Arhiva/
Napravili smo svilenkasti pire krumpir po receptu chefa Joela Robuchona

Kada u Google tražilicu upišete "best mashed potato in the world" kao prvi izbor izbacit će vam recept velikog francuskog chefa Joëla Robuchona. Recept je na The Guardianu objavljen još 2018. godine, kada je Robuchon preminuo, no njegove su upute kasnije često koristili brojni chefovi te postoje različite varijante ovog klasika. Onaj originalan, po kojem je Robuchon kuhao u svom restoranu, nalaže da se na jedan kilogram krumpira koristi čak 250 grama maslaca zbog čega su mnogi komentirali kako je upravo ovaj pire Robuchona učinio poznatim, dok su se zbog ovog jela udebljali. Kako bismo provjerili je li u pitanju zbilja najbolji pire krumpir na svijetu, odlučili smo ga napraviti sami.

TKO JE SLAVNI CHEF?

Slavni francuski chef Joël Robuchon u jednom je trenutku karijere u svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta imao čak 30 Michelinovih zvjezdica, a vodič Gault & Millau nadjenuo mu je titulu "kuhar stoljeća". Otvarao je restorane diljem svijeta, od Las Vegasa i New Yorka do Tokija, a njegovo ime postalo je sinonim za biznis i financijsko carstvo. Umro je od raka u dobi od 73 godine. Priču o životu ovog velikog chefa pročitajte ovdje.

image
Joel Robuchon Official Facebook Page/

S obzirom na to da pire krumpir najčešće radimo od oka, dodajući kuhanom krumpiru maslac i mlijeko istovremeno i pretvarajući ga u pire, ova nam se metoda na prvu učinila nešto složenijom. No, kada smo se zapravo upustili u pripremu, shvatili smo kako dodatni koraci ne oduzimaju puno više vremena, ali zato donose puno više okusa i kremastiju, svilenkastu teksturu. U slučaju da niste ljubitelj težih jela, možda je bolje da se držite klasične pripreme. Naime, ovaj pire krumpir je zasitan već sam za sebe, čak i bez kakvog mesnog ili povrtnog dodatka, ali istovremeno donosi i dublji, pomalo orašasti okus i obično jelo koje uglavnom radimo usput, tek da bismo poslužili uz glavno jelo, pretvara u zvijezdu tanjura. Vjerujemo kako bi sjajno nadopunio guste mesne umake, ali i kako bi se dobro složio uz kakvu jednostavnu piletinu ili umak na bazi povrća. Pripazite samo da ga pravilno dozirate, i manja količina može biti itekako dovoljna.

image
Privatna Arhiva

Prije nego se i sami upustite u pripremu, valja zapamtiti nekoliko važnih stvari. Da bi pire krumpir ispao savršeno, hladnu vodu u kojoj se kuha krumpir najprije posolite, a zatim dodajte još soli kada je pire gotov. Također, koristite ručni alat umjesto blendera ili multipraktika. Mi smo koristili klasični kuhinjski alat za dobivanje pirea i rezultat je bio više nego dobar. Pri dodavanju maslaca možda će vam se u početku učiniti kao da radite nešto pogrešno i maslac se u potpunosti ne povezuje s krumpirom, no kada dodate i umiješate cijelu količinu, spojit će se u kremastu smjesu kojoj je onda dovoljno još samo dodati mlijeko. Na kraju, kako savjetuju na The Guardianu, želite li dobiti laganiji pire, završite ga laganim pokretima pjenjačom.

U nastavku potražite recept koji u cijelosti prenosimo s The Guardiana.

Trebat će vam:

1 kg krumpira

250 g maslaca

250 ml mlijeka

Sol i papar

Priprema:

Najprije stavite krumpir u veću zdjelu s dvije litre hladne vode. Dodajte žlicu soli i kuhajte dok nož lagano ne sklizne kroz sredinu krumpira. Krumpir ocijedite, ogulite, pretvorite u pire pa ga vratite u posudu i kuhajte na srednjoj vatri uz neprestano miješanje oko 5 minuta. Za to vrijeme manu posudu napunite vodom pa je ispraznite, ali nemojte brisati krpom već u tako vlažnu dodajte mlijeko i pustite da zavrije. Nakon 5 minuta miješanja krumpira, smanjite vatru pa dodajte kockice hladnog maslaca. Neprestano miješajte dok ne dobijete kremastiji pire. Dodajte vruće mlijeko i miješajte dok krumpir ne upije mlijeko. Na kraju začinite soli i paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:34