Za pod zub

"Testirala sam ovaj prejednostavan recept za grah u gustom umaku, uz male izmjene jelo je ispalo top"

Bio je za prste polizati, a najbolje ga je poslužiti uz tostirani kruh

Ovaj recept na svim društvenim mrežama iskače mi već tjednima pa sam napokon posustala i odlučila ga isprobati. Uz nekoliko izmjena, konačni rezultat bio je stvarno ukusan ručak koji ću ovog ljeta, dok još ima slatkih rajčica, sigurno ponoviti.

Recept je kreirala chefica Natalia Rudin i u videu koji kruži internetom objasnila kako je ovo jedno od jela koja sama sebi voli pripremiti nakon dugog dana na poslu. Ona u svom receptu koristi grah, dok sam ja, budući da sam se idući dan ipak morala pojaviti u javnosti, odabrala slanutak. Također, preskočila sam i pinjole, a umjesto (veganske) ricotte ili mozzarelle, za kraj sam odabrala fetu koja je, ako pitate mene, zbilja podigla jelo na novu razinu.

Kod pripreme sam uočila i nekoliko stvari koje bih idući put svakako preskočila, a jedna od njih je miksanje umaka štapnim mikserom. Naime, kod mene to nije upalilo kao kod navedene chefice pa je umaka više bilo na elementima, podu, mojoj bijeloj majici i hladnjaku, nego u posudi, tako da sam i taj korak odlučila izmijeniti. Na kraju, dobila sam, vjerujem, nešto drugačiji ručak nego što ga je Natalia Rudin zamislila, ali bio je za prste polizati pa s vama dijelim recept i toplo vam preporučujem da ga isprobate.

image
Lidija Lončarić

15-minutni slanutak u umaku od slatke rajčice

Trebat će vam:

10-ak cherry rajčica
1 konzerva slanutka (ili graha)
1 žličica soli
1 žličica zaslađivača po želji (šećer, agavin ili javorov sirup, med...)
1 luk
3 režnja češnjaka
1 šaka svježeg bosiljka
70 g feta sira
sol i papar
maslinovo ulje

Priprema:
Luk i češnjak nasjeckajte na sitno. Na maslinovu ulju najprije pirjajte luk, a kada poprimi boju, dodajte češnjak. Pola minute poslije dodajte i prepolovljene cherry rajčice. Začinite soli i paprom, dodajte zaslađivač po želji i pirjajte 10-ak minuta ili dok rajčica ne ispusti sok. Ubacite 1/3 bosiljka i sve zajedno prebacite u blender pa blendajte u gusti umak. Vratite u tavu, dodajte slanutak i kuhajte još 2 - 3 minute. Maknite s vatre, pospite svježim bosiljkom i feta sirom te poprskajte s još malo maslinova ulja. Poslužite uz tostirani kruh.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:44