IMAMO I RECEPTE

Što za poklade pripremaju Šokice? Omiljeni su gojtani i čvarkaši, a cimet rolnice radile su prije Šveđana

Šokice iz županjskog kraja otkrile su nam svoje recepte za omiljena pokladna jela

Dalmatinci i Istrijani imaju kroštule i fritule, Zagrepčani ovih dana luduju za krafnama, a u mjestima oko Županje Šokice već naveliko pripremaju specijalitete tamošnjeg kraja. I dok su nakon Božića njihovi domovi mirisali na suhe kolače i cimet, ovih dana kućama se širi miris masti u kojoj se peku krofne, cimet rolnice i gojtani.

image
Nikola Zoko/

Sve te poslastice u županjskom kraju vesele male i velike i omiljene su upravo u vrijeme poklada. U Županji se tako peku krofne, u Gradištu salenjaci s pekmezom od duda, u Babinoj Gredi cimet rolnice, a u Gunji gojtani - posebna poslastica u obliku smotanih rezanaca.

image
Nikola Zoko/

Budući da smo recepte za salenjake s vama već podijelili, u nastavku vam donosimo recepte za gojtane i cimet rolnice kakve vjerojatno, osim ako ne dolazite iz toga kraja, niste probali (malo su drugačije od švedskih), a za one koji više vole slano, tu je i recept za čvarkaše.

image
Nikola Zoko/

ŠTO SU GOJTANI?

Gojtani su jednostavna slastica recept za koju su u Gunju donijeli njemački vojnici za vrijeme Drugog svjetskog rata. Domaćice su ga isprobale, zadržale kao svoj te ga tradicionalno i danas rade u vrijeme poklada. Gojtani se oduvijek rade ‘na veliko‘ - od sedam jaja, a onda se peku na vrućoj masti uz pomoć lijevka. Jedu se topli samostalno ili u kombinaciji s pekmezom, ali mogu se poslužiti i ‘na slano‘ sa svježim sirom. Čuvarice ovog recepta su Marica Adić i Katica Margetići iz Gunje.

KAKO NAPRAVITI GOJTANE?

Pjenasto umutiti 7 jaja, dodavati malo po malo brašna, a zatim i mlijeka. Na kraju dodajte malo soli i malo šećera. Smjesa mora biti malo gušća nego za palačinke. Ugrijte mast, mora biti uzavrela. U ljevak uspite polako smjesu i prstom držite donji otvor lijevka. Potom pustite prst na donjem otvoru i oblikuje kružnicu (poput zamotane zmije) i jednom okrenite. Pecite dok ne poprimi boju. Ocijedite na kuhinjskom papiru i poslužite.

image
Nikola Zoko/
image
Nikola Zoko/

ŠTO SU ROLNICE S CIMETOM?

Iako su nama najpoznatije one švedske, rolnice s cimetom tradicionalno se u vrijeme poklada rade i u Babinoj Gredi. Recept je otkrila Jasna Babić.

RECEPT ZA ROLNICE S CIMETOM

U 2,5 dl mlijeka umiješati 3 žlice šećera i 1 kocku svježeg kvasca te sve zagrijati na laganoj vatri. Kad se kvasac digne, u 1 kg brašna i dodati 3 žlice soli, 3 žlice ulja, 2 jaja i zamijesiti tijesto. Potom ostaviti barem 2 sata da počiva. Nakon dva sata tijesto malo premijesiti dodati malo brašna, razvaljati 1 cm debelo te rezati dugačke (oko 15 cm) trake (kaiše). Na tanji komad kukuruzovine smotati traku i peći na uzavreloj masti. Nakon pečenja uvaljati u cimet i krupni šećer.

image
Nikola Zoko/
image
Nikola Zoko/
image
Nikola Zoko/
image
Nikola Zoko/
image
Nikola Zoko/

ČVARKAŠI NA DVA NAČINA

Pogačice s čvarcima – čvarkaši tradicionalni su zimski slani kolač kojeg vole, objasnila je Marija Kobašević iz Županje, i muškarci i žene. Otkrila nam je i tajnu - u ‘mušku‘ varijantu dodaje malo više papra.

KAKO PRIPREMITI ČVARKAŠE?

Brašno pomiješajte sa suhim kvascem. U sredini napravite udubinu i nastavite dodavati toplo mlijeko, šećer, sol, jaje i mast. Zamijesite tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da odmori 1 sat. Za nadjev čvarke sameljite (najbolje u mašini za kekse), i posolite (ako sami nisu dovoljno slani). Tijesto razvaljajte, pa polovicu premažite mljevenim čvarcima i krenite s preklapanjem tijesta nekoliko puta. Razvaljajte i tijesto čašom ‘izrežite‘ na tanju plošku. Ostavite da odstoje pa ih ispecite u zagrijanoj pećnici.

image
Nikola Zoko/
image
Nikola Zoko/
image
Nikola Zoko/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:07