Nije prosto, slasno je

Sjećate li se crnca bez jaja s velikom bananom? Upravo to nam danas treba, pridružite se

Kopajući po starim receptima naišli smo na klasik našeg djetinjstva zbog kojeg ste i sami barem jednom uzdahnuli od sreće

Ako govorimo o klasicima nekih prošlih vremena, tada je ovaj kolač definitivno "vladao" domaćinskim kuhinjama 80-ih i 90-ih. No, u posljednjih godina zamijenili su ga neki drugi kolači zbog kojih je pao u zaborav. U potrazi za slasnim kolačem, pronašli smo recept za crnac bez jaja s velikom bananom koji je već na sami spomen znao zacrvenjeti mnoge obraze, ali i ugrijati srca te razveseliti nepca. Ako još razmišljate što ispeći na ovaj zimski dan, eto ideje - savršeno će prijati nakon ručka uz šalicu vrućeg čaja ili kave.

Crnac bez jaja s velikom bananom

Trebat će vam:

1 šalica mlijeka*
1 šalica kiselog vrhnja*
1 šalica ulja
1 velika (ili 1½ manja) banana
2 šalice pšenične krupice (griza)
1 do 1½ šalica šećera
3 žlice kakaa (na vrh pune)
1 žličica mljevene kave
1½ žličica soda bikarbone

Za čokoladnu glazuru:

10 dkg čokolade za kuhanje
10 žlica mlijeka
1 vanilin šećer
2, 3 žlice kakaa (na vrh punih)
5 dkg maslaca

* umjesto mlijeka i vrhnja možete koristiti i 500 ml jogurta

image
Stanisław Otto/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180ºC.

Bananu ogulite, narežite na ploške, ubacite u visoku zdjelu, dodajte joj mlijeko i vrhnje pa izmiksajte. Kad je banana izrađena, u zdjelu dodajte sve druge sastojke - ulje, šećer, kakao, kavu, sodu, griz i brašno. Miksajte dok se sve lijepo ne sjedini. Kad dobijete glatku smjesu istresite u dublji lim za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i posuli krušnim mrvicama (da se biskvit ne zalijepi za stijenku).

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, pa podignite temperaturu na 200ºC i pecite još 5 do 10 minuta. Provjerite je li pečeno čačkalicom - ako izađe suha, kolač je gotov.

Čokoladnu glazuru pripremite tako što ćete sve sastojke staviti u dublji lonac i rastopiti miješajući pjenjačom (ne smije zakipiti). Toplu glazuru prelijte preko toplog kolača.

Ako se uspijete suzdržati, servirajte ohlađen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 07:42