Tri lica zimskog jela

Sarme nikada dosta: tri odlične alternative za omiljene kisele mesne zamotuljke

Spremite si ove recepte za trenutak kada poželite unijeti malo svježine u svoj jelovnik

Novogodišnja noć i većinom mamurni 1. siječnja bez sarme su gotovo nezamislivi, no ako ste se ove sezone već pošteno najeli tog tradicionalnog jela, imamo tri odlična prijedloga čime je možete zamijeniti. Pritom se ne morate previše udaljiti od te omiljene kombinacije kiselog kupusa i mljevenog mesa da biste unijeli malo svježine u svoj recept, a i dalje zadovoljili sve koji osobito vole taj zimski specijalitet.

image
Marko Miščević/Cropix

SINJSKI ARAMBAŠI

Rasprave o tome jesu li bolji sinjski arambaši ili klasična sarma uvijek će biti aktualne jer svatko ima svoje preferencije: u klasičnu sarmu dodaje se riža i često se kombiniraju svinjetina i junetina, dok se u sinjskim arambašima koristi samo juneće meso, a riže nema. Ako želite malo eksperimentirati, isprobajte sinjsku inačicu ovog tipičnog prosinačkog jela.

SINJSKI ARAMBAŠI

1 kg krupno mljevene juneće plećke ili vrata
300 g dimljene slanine ili pancete
2 luka
6 režnjeva češnjaka
1 prstohvat peršina
400 g sušene svinjetine - rebra i/ili panceta
2 veće glavice kiselog kupusa
pola muškatnog oraščića
10 zrna korijandra
2 klinčića
1 juneća kost
2-3 l junećeg ili telećeg temeljca
sol i papar
žlica koncentrata od rajčice

Priprema:

Razdvojite kupus na listove i odstranite im kocen tako da svaki list u donjem dijelu zarežete i izvadite tvrdi dio stabljike kako bi se meso lakše zamotalo. Provjerite kiselost kupusa pa ga po potrebi isperite pod vodom. Ostatak kupusa narežite na trakice. U mljevenu juneću plećku ili vrat dodajte sol, papar, sitno narezani luk, istučenu mješavinu zrna korijandera i dva-tri klinčića te naribani muškatni oraščić. Od sitno sjeckane dimljene slanine ili pancete, češnjaka i peršina spremite pešt. Umiješajte ga u smjesu pa ostavite da meso odleži najmanje dva sata. Listove kupusa punite mesom i savijajte kao da radite sarme. Jedan od načina je da na vrh lista stavite dio smjese, zarolate pa uvijete rubove, odnosno rukom ih utisnite u zamotuljak. Kad su svi arambaši zamotani, na dno lonca stavite malo sjeckanog kupusa, a u sredinu stavite juneću kost i žlicu svinjske masti. Potom slažite arambaše, pa kad završite red, stavite sjeckani kupus, potom opet arambaše i na kraju kupus. Na vrh stavite sušeno svinjsko meso - rebra ili pancetu i još žlicu - dvije masti. Možete dodati malo koncentrata od rajčice (konšerve) ili, ako je pri ruci, šalše. Sve podlijte junećim temeljcem i pustite da lagano krčka oko tri sata. S vremena na vrijeme protresite posudu, ali nemojte miješati. Gotove arambaše poslužite uz malo sušenog mesa iz lonca i pire-krumpir.

image
Mario Kučera

SARMA IZ PEĆNICE

Ako vam se ne da cupkati oko lonca dok čekate da vaše jelo bude gotovo, zašto sarmu ne biste ovaj put ispekli u pećnici? To smo jelo otkrili u restoranu Ježeva kućica uz zagrebački Maksimir, a predstavlja posebno slasnu verziju tog klasičnog zimskog specijaliteta. Nemojte zaboraviti dodati puno finog domaćeg šmeka koji će sve podići na višu razinu.

SARMA IZ PEĆNICE

Za sarmu:
3 kg mljevenog mesa (50% junetine, 50% svinjetine)
4 glavice luka
500 g mrkve
češnjak
lovorov list
sol i papar
1 žlica mljevene crvene paprike
špek
domaći kiseli kupus
300 g riže

Za tekućinu za podlijevanje:
temeljac (od goveđih kostiju)
koncentrat rajčice
češnjak
špek

Priprema:

Najprije pirjajte luk i naribanu mrkvu. Dodajte meso i pirjajte dalje na laganoj vatri dok se meso dobro ne zapeče. Na kraju dodajte sol, papar, žlicu mljevene slatke paprike, sitno nasjeckani češnjak, nekoliko listova lovora i rižu. Smjesu ostavite da se ohladi i nakon toga motajte sarme. Kada ste ih smotali, u posudu za pečenje složite najprije narezani kiseli kupus i kožu od špeka, preko toga složite sarme taman toliko gusto da se mogu podliti. Tekućinu za podlijevanje napravite tako da najprije popržite sitno sjeckani špek, zatim dodate koncentrat rajčice i sitno nasjeckani češnjak. Kada se koncentrat dobro zaprži, dodajte goveđi temeljac i podlijte sarme. Sarme pecite na 190 stupnjeva prekrivene folijom 1 sat i 45 minuta. Nakon toga maknite foliju i pecite ih na 160 stupnjeva još 40-ak minuta.

Savjet!

Količine češnjaka, soli, papra i špeka prilagodite vlastitom ukusu. Volite li moćnije okuse, svakako dodajte više slanine i češnjaka, a u suprotnom ostanite umjereni.

image
Marko Miščević/Cropix

DRUGAČIJA SARMA

Želite li sasvim modernu verziju sarme, nemojte tražiti dalje od slasnog recepta za sarmu koju smo kušali na ovogodišnjem Adventu. Nju je osmislila ekipa iz zadarskog Picnic Mingle&Fun, a možete ju još uvijek probati na Fuliranju na zagrebačkom Strossmayerovom trgu. Cijena Drugačije sarme na Picnic Mingle&Fun kućici iznosi 9,50 eura, a rade je od ragua od junetine i kiselog kupusa, prekrivaju kremastom pjenom od krumpira i na kraju dodaju ulje od peršina te dehidriranu crvenu papriku. Iako je malo kompliciranija, ako imate strpljenja, okušajte se u njenoj pripremi.

RECEPT ZA DRUGAČIJU SARMU S ADVENTA

image
Ustupljena Fotografija/Picnic Mingle & Fun

Želite li ipak radije spremiti finu i aromatičnu klasičnu sarmu, dobro provjereni recept potražite na poveznici i jamčimo da će to biti najbolja sarma koju ste ikada spremili!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:50