Okusima po svijetu

Ramstek po ovom receptu možda još niste probali, a iznenadili biste se koliko je brzo gotov i ukusan

Peruanac hrvatskog podrijetla, koji već dvije godine živi i radi u Zagrebu, samo za Dobru hranu otkriva jedan od omiljenih peruanski recepata

U magazinu Dobre hrane posvećenom etničkoj kuhinji jedan od sugovornika bio nam je i simpatični Alexis Samohod, Peruanac hrvatskih korijena, koji već dvije godine živi u Zagrebu i radi u odjelu ljudskih resursa jedne IT tvrtke.

image

Alexis Samohod

Vedran Peteh/Cropix

Kao i u mnogim koloniziranim zemljama svijeta, tako su se i u Peruu u Južnoj Americi tijekom povijesti miješale različite kulture i nacionalne kuhinje. Španjolska vladavina donijela je sa sobom elemente europske tradicije, kao i one brojnih robova koji su prisilno dovedeni u Peru, prvo iz Afrike, a zatim i iz Azije. Ne iznenađuje stoga što je u današnjoj peruanskoj kuhinji vidljiv značajan utjecaj azijske tradicije, od uporabe woka i umaka od soje do konzumiranja znatnih količina riže. Peru je i veliki proizvođač krumpira, a u njemu se uzgaja više od tri tisuće sorti. Štoviše, krumpir kao kultura dolazi iz Perua, odakle se proširio cijelim svijetom. Od začina, osim soli i papra, Peruanci vole koristiti korijander, kurkumu te puno ljute ají papričice.

Alexis nam je otkrio kako spaja neke od ovih namirnica u jednom od njegovih najdražih jela peruanske kuhinje.

image
Vedran Peteh/Cropix

LOMO SALTADO

Trebat će vam (za 4 osobe):

500 g ramsteka
biljno ulje
1 glavica luka
2 rajčice
1 ají amarillo čili papričica
1 žličica paste od češnjaka
2 žlice maslinova ulja
2 šalice kuhane bijele riže
300 g krumpira
120 g goveđeg temeljca
4 žlice soja umaka
4 žlice običnog octa
šaka listova korijandera
¼ žličice origana
1 žličica svježe zdrobljenog crnog papra
1 žličica mljevenog kumina
soli po ukusu

Priprema:

Zagrijte biljno ulje u tavi i popržite kriške krumpira. Ostavite ih sa strane.

Ramstek narežite na trakice ili kockice. Marinirajte meso u kuminu, soli, četiri žlice octa, žlici maslinova ulja, crnom papru i sojinom umaku 10 minuta prije kuhanja.

Zagrijte žlicu maslinova ulja na jakoj vatri u woku ili dubljoj tavi. Procijedite i izvadite meso iz marinade, pržite ga na jakoj vatri oko 4-5 minuta ili dok se ne zatvori.

Dodajte krupno narezani luk, ají amarillo čili papričicu i pastu od češnjaka u wok. Pržite minutu uz neprestano pomicanje woka. Dodajte goveđi temeljac. Dodajte rajčicu narezanu na kriške i pržite sastojke u woku 30 sekundi.

Na kraju dodajte mljeveni origano i krumpir, miješajući sve zajedno još 10 sekundi da se svi sastojci sjedine.

image
Vedran Peteh/Cropix

Poslužite odmah s bijelom rižom i ukrasite s nekoliko listića svježeg korijandera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:23