Tradicija na stolu

Pripremite salenjake po originalnoj slavonskoj recepturi, tope se u ustima

U potrazi za klasičnim slasticama sa salom i svinjskom masti put nas je odveo do Slavonije, a za modernim inačicama sve do Istre!

Tradicionalno se u Hrvatskoj, posebno u Slavoniji, u vrijeme božićnih blagdana pripremaju slastice od svinjskog sala i masti. I sasvim sigurno ste barem jednom u životu, dok ste jeli salenjake, pomislili kako je šteta što masti nema uvijek kako biste u svakoj prilici mogli zamijesiti tijesto i ispeći ih te uživati u njihovim okusima, dok se slasno tijesto topilo u ustima, a okusne pupoljke počeo milovati slad domaćeg pekmeza od šljiva...

Na uspomeni tih okusa ove smo se zime uputili u Slavoniju kako bismo vam otkrili tradicionalni recept za salenjake koji smo pronašli kod obitelji Čaklovac u Klakaru. No, potom smo poželjeli iskusiti i modernu inačicu tradicije koju nam je u Poreču, u Valamarovu restoranu Spinnaker, pripremila pastry chefica Dragana Kovačević, koja je i sama odrasla na ovim namirnicama koje ju, kao i mnoge među nama, podsjećaju na djetinjstvo i mamine slastice.

"Miris kuhanog vina i pečenih salenjaka kombinacija je koju pamtim iz djetinjstva. Nama djeci taj je čarobni napitak, naravno, bio zabranjen, ali taj opijajući miris bio je toliko fin da sad nisam mogla propustiti priliku da ga ne uparim sa svojom omiljenom zimskom slasticom!" ispričala nam je Dragana pripremajući svoje salenjake s drijenkom i redukcijom vina.

Stoga vam donosimo njezinu, modernu verziju salenjaka ovdje, ali i recept za tradicionalnu izvedbu Katice Čaklovac iz Klakara u nastavku.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Salenjaci po receptu Katice Čaklovac

Tijesto 1:

2 žlice glatkog brašna
1,5 kockica germe (kvasca)
1 žlica šećera
2 žlice glatkog brašna

image
Tomislav Kristo/Cropix

Tijesto 2:

750 ml mlijeka
250 ml mineralne vode
sol i šećer po ukusu
½ praška za pecivo
1 žumanjak
1 dl ulja
2 kg glatkog brašna
400 g svinjskog sala
šljivovica, pola male čašice za rakiju

Za punjenje:

pekmez po izboru, najbolje domaći od šljive

image
Tomislav Kristo/Cropix

Priprema:

U posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto stavite dvije jušne žlice brašna, rukama izmrvite germu (kvasac), dodajte 1 jušnu žlicu šećera te prelijte preko toga 1 dl mlakog mlijeka. Ostavite na toplom da germa nabubri.

Nakon što je germa nabubrila, ulijte mlako mlijeko i mineralnu vodu te postupno dodajte brašno. Kada dođe do srednje gustoće, dodajte prašak za pecivo, jedan žumanjak, ulje, šećer i sol po ukusu.

Nastavite mijesiti kuhačom i postupno dodavati ostatak brašna. Kada se tijesto dobro umijesi, poklopite posudu i ostavite je na toplom mjestu da se tijesto digne.

Dva do tri puta rukom lagano spustite tijesto i ostavite ga da se ponovno digne.

Kad se tijesto diglo, istresite ga na dasku, razvaljajte te polovicu tijesta namažite svinjskim salom koje je mikserom izrađeno s rakijom.

Drugom polovicom tijesta preklopite tijesto sa salom i "istucite" valjkom. Ponovno razvaljajte i preklopite te postupak ponovite dva do tri puta kako bi se salenjaci što bolje listali.

Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 0,5 cm i režite na kocke. Na svaku kocku stavite pekmez, tijesto preklopite u trokut i zatim preklopite krajeve.

Pecite na 200 °C oko 20 minuta (dok ne porumene). Kad se salenjaci prohlade, posipajte ih šećerom u prahu.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić/

Kako motati salenjake po tradicionalnoj recepturi te koje još slastice sa salom, svinjskom masti, slaninom, čvarcima ili sušenim voćem možete pripremiti za blagdane, potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:50