Mnogima omiljen

Pripremite kesten-pire kako ga rade u legendarnoj zagrebačkoj slastičarnici

Iako ga u ponudi imaju gotovo svugdje, teško je naći baš, baš dobar pire od omiljenog jesenskog ploda, pa ga radimo sami po provjerenom receptu

Ne znamo za vas, ali svake se jeseni pomalo razočaramo kad u vitrinama slastičarnica vidimo kesten-pire, naručimo ga pa probamo. I opet iznova zaključimo kako je, unatoč ponudi, doista teško pronaći baš dobar pire od omiljenih jesenskih plodova. Naravno, ne želimo generalizirati, jer neke su nam slastičarnice u Zagrebu itekako ostale u sjećanju po dobrim slasticama. Nekad se, i sami znate, išlo u legendarni Vincek, koji su potom zbog deserata s kestenima (ali i ne samo njih) zamijenili Amelie, Cukeraj i Orijent. Također, i zagrebačka slastičarnica Meet Mia, koja doduše nije imala izvornu varijantu kesten-pirea, još nam mami zazubice sjećanjima na njihovu dobru tortu od kestena i kruške.

image

Kolač Kesten Nutty

Press, Nives Milješić

A kako smo se poželjeli ovog deserta koji je obilježio jesenske dane mnogih generacija, donosimo vam recept koji su nam svojevremeno ustupili u Orijentu, zagrebačkoj slastičarnici s tradicijom dugom gotovo 85 godina u kojoj danas pored kesten-pirea izrađuju i gostima nude još i kesten nutty, legendu o jeseni, crnu kraljicu, maron, martinovu, kesten roladu i medvedgradsku tortu.

Ako ste propustili, ovdje pogledajte VELIKI TEST KESTEN PIREA!

image
Press, Orijent

Kesten-pire

Trebat će vam:

1 kg kestena
50 g šećera
rum ili amaretto, po želji
voda za kuhanje


Priprema:

Kestene narežite i stavite na lim na dno pećnice.

Pecite 20-tak minuta na 250 stupnjeva.

Vruće kestene ogulite i pomoću krpe istrljajte kožicu s kestena pa stavite u posudu s vodom i šećerom. Vode mora biti dovoljno da pokrije kestene.

Kestene je zatim potrebno kuhati, a kada su gotovi, nakon otprilike 15 minuta, potrebno ih je protisnuti ili izblendati s malo ruma ili likera po želji.

Kesten torta s beze korama

Ako volite kestene i slastice s kestenima, možda vam se svidi i torta naše Slavice Šagolj s beze korama koja je osvojila svakog tko ju je isprobao.

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam za kore:

6 bjelanjaka
340 g šećera
2 žličice ekstrakta od vanilije

Trebat će vam za kreme:

400 ml vrhnja za kuhanje
200 g čokolade za kuhanje
500 g kesten pirea
2 žlice ruma

Priprema beze kora:

Zagrijte pećnicu na 110°C.

Na papiru za pečenje iscrtajte tri kruga promjera 20 cm.

Miksajte bjelanjke s polovicom količine šećera. Kad se izmiksaju dovoljno čvrsto, dodajte drugu polovicu i ekstrakt od vanilije i još miksajte dok smjesa ne bude čvrsta. Razdijelite na tri jednaka dijela i stavite na prethodno pripremljen papir za pečenje s nacrtanim krugom. Silikonskom lopaticom pravilno poravnajte smjesu da sve tri kore budu iste debljine. Stavite u pećnicu i pecite 2 sata. Nakon pečenja pustite da se kore dobro ohlade.

Čokoladna krema:

U posudu dodajte 200 ml vrhnja za kuhanje i kratko ga zagrijte, u toplo vrhnje dodajte čokoladu za kuhanje i otopite je. Maknuti s vatre i dobro ohladite. Potrebno vrijeme za hlađenje je oko 2 sata.

Krema od kestena:

U posudu za miksanje stavite kesten-pire, dodajte rum i preostalo vrhnje za kuhanje (200 ml) te dobro izmiješajte da smjesa bude glatka.

Serviranje:

Na pladanj stavite koru, zatim kremu od kestena pa kremu od čokolade i tako redom dok ne potrošite sastojke. Treba obratiti pozornost da se na svaku koru nanese ista količina jedne i druge kreme. Vrh torte ukrasite pasiranim kesten-pireom.

Konačno, od pakiranja kesten-pirea možete napraviti predobru tortu bez trunke bijelog šećera! Želite li je isprobati, provjerite ovaj recept!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:20