Gastro raj

Posjetili smo novi restoran Marina Medaka i otkrili njegov fenomenalni recept s kozicama

Bili smo na otočiću nadomak Hvara gdje se nalazi nova ispostava Rougemarina, popularnog zagrebačkog restorana poznatog ugostitelja

Na otočiću Jerolimu poznati zagrebački ugostitelj Marin Medak stvara novu gastronomsku oazu koja je spoj dalmatinske i japanske kuhinje, a samo za čitatelje Dobre hrane donosi recept za njegove fenomenalne jadranske kozice s motarom. Na linku u nastavku možete vidjeti fenomenalno utočište vlasnika Rougemarina.

Kozice s motarom u tempuri

Trebat će vam:

sitne jadranske kozice
svježi motar
brašno
škrobno brašno prema potrebi
voda s ledom

Za coulis od rajčica:

cherry rajčice
maslinovo ulje
sol i papar
ljuti umak prema želji

image

Kozice i motar u tempuri s coulisom od rajčica

Tom Dubravec/Cropix

Priprema:

Kako biste pripremili smjesu za tempuru, miješajte brašno s vodom punom leda sve dok se led ne otopi. Smjesi možete prema potrebi dodati škrobno brašno ako je osnovno brašno slabije, tako da tempura bude bolja. Smjesa za tempuru mora biti malo rjeđa od smjese za palačinke.

Svježe kozice operite i posušite pa uvaljajte prvo u brašno, a zatim u smjesu za tempuru. Pržite u dubljem loncu u ulju na 170 °C dvije minute.

Svježi motar kratko blanširajte pa ga ubacite u ledenu vodu da se ohladi i osušite. Uvaljajte ga u brašno pa u smjesu za tempuru i kratko pržite. Prebacite kozice i motar prvo na tanjur obložen papirnim ubrusima da upiju višak masnoće, a zatim poslužite uz coulis od rajčica.

Coulis od cherry rajčica pripremite tako da cherry rajčice i češnjak polijete maslinovim uljem, posolite i popaprite pa pečete u pećnici 20-ak minuta na 180 °C. Pečene rajčice ogulite poslije pečenja, ubacite u dobar blender i izmiksajte dok ne dobijete glatki umak. Rajčicama možete dodati i ljuti umak prema želji.

Savjet: Obvezno nabavite jadranske kozice jer one imaju tanku ljusku pa se mogu jesti cijele. Uvozne kozice imaju debelu ljusku i neće se tako lako moći pojesti u jednom zalogaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:39