OVAJ PUT BEZ MESA

Pohali smo, pekli i miksali: Teško da ćete danas naići na bolju ideju za ručak od ovih 5 sendviča

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Vaš savršeni ručak skriva se između dvije kriške mekog kruha, a užitak među bogatim slojevima sira, namaza i ljetnog voća i povrća

Jedno ljetno jutro među gomilom newslettera koji svakodnevno zatrpavaju moj privatni inbox otvorila sam mail prepun fotografija sendviča. Tko je bio autor već sam i zaboravila, ali jako se dobro sjećam svoje reakcije dok sam skrolala jer je svaka iduća slika u mailu prikazivala sve raskošniji sendvič. - Ajme meni - promrmljala sam i samo kliknula “proslijedi” pa utipkala Lidijinu email adresu. - Daj pogledaj ovo, molim te - pisalo je u mom mailu kolegici koja, kao i ja, cijeni stvarno dobar sendvič.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Nisam morala dugo čekati na odgovor koji je skrivao reakciju veoma sličnu mojoj pa je prijedlog da za ovaj broj magazina osmislimo skupa ljetne sendviče dočekan s oduševljenjem. - Kakve bi sendviče ti radila? - upitala me Lidija pa brzo dodala, kao da se boji da ću odustati od ideje: - Ali moramo nešto brutalno smisliti, onako da zasliniš odmah čim ga vidiš - raslo je uzbuđenje i širio se osmijeh njenim licem. Kada smo dobile zeleno svjetlo od urednika, više nije bilo povratka. Ubrzo je nastao zajednički dokument naziva "Sendviči pobjednika" u kojem je krenula, na trenutke se činilo kao beskonačno duga rasprava o tome kakav kruh, kako najbolje iskoristiti ljetno voće i povrće, hoćemo li raditi kakve namaze i tako dalje…

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Nekoliko dana naša je mašta divljala pa smo tako u svojoj glavi pekle sva peciva same, blendale razne namirnice, parile, pohale, pržile i pekle nevjerojatno mnogo različitih namirnica, da bi nas na kraju vrijeme dostupno za pripremu i snimanje naših pobjedničkih sendviča ipak srećom zauzdalo. Bezbroj kombinacija okusa i tekstura svele smo na pet konkretnih i bogatih sendviča u kojima smo fokus odlučile staviti na prekrasno ljetno povrće i voće, a carstvo mesnih narezaka i ribljih dodataka, kao i već mnogo puta analizirane burgere ovaj put ostaviti po strani. Ne smijemo zaboraviti, svi su burgeri sendviči, ali nije svaki sendvič burger! U gotovo svakom sendviču koji smo osmislile nalazi se i neki mliječni proizvod, od grčkog jogurta i mozzarelle do topivog cheddara ili pak fete, odnosno jaja u obliku kremaste majoneze tako da će od svih vegetarijanca, oni ovolaktovegetarijanci naviše u njima uživati. Svejedi ne moraju ni razmišljati već se samo prepustiti, no alergičari neka pripaze - osim laktoze, glutena i jaja, u sendvičima se skrivaju i razni orašasti plodovi koje lako možete zamijeniti ili s onima koje vam ne smetaju ili ih čak izbaciti. Nećemo se ljutiti, zdravlje na prvom mjestu!

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Postoje brojne teorije kako složiti savršeni sendvič, a mi smo svakako zagovornice neurednih i natrpanih sendviča jer budimo realni, uredni su sendviči najčešće takvi samo za slikanje. Ako vam se jedan od naših i čini takav, čini vam se jer su takvi bili ravno pet minuta. Ipak je najveći gušt kad se sir krene zavlačiti iza zalogaja, a bez da hvatate krišku rajčice i tu i tamo koji komad salate na tanjuru, jeste li uopće uživali u svom sendviču? Iznimka su, naravno, dobro zamotani sendviči koje nosite na planinarenje ili na plažu pa preporučujemo da svaki od naših prijedloga prvo dobro stisnete pa zamotate jer bi bilo šteta da rajčice skupljate po cesti.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Prema preporuci chefa Tylera Korda i odlične kuharice “A Super Upsetting Cookbook About Sandwiches” (dostupne u stranim online knjižarama), svaki sjajan sendvič sadrži nešto slano i konkretno, nešto masno, nešto kiselo, nešto slatko i nešto hrskavo, a što određena namirnica više kategorija zadovoljava to će vaš sendvič biti jednostavniji, ali dojmljiviji.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Kako bismo zadovoljili te uvjete u sendviče smo ubacivale hrskave kriške kiselkaste jabuke, kremastu i slatkasto-kiselu salatu od mrkve, u majonezu smo ubacili kapare, a u humus artičoke, pekle smo sitne narančaste rajčice kako bi se karamelizirao njihov slatkasti sok, konfitirale češnjak i pržile spiraliziranu tikvicu. Cilj je u jednom sendviču stvoriti suprotnosti, a opet harmoniju odabirom namirnica koje dobro funkcioniraju skupa bez da se nadmeću za našu pažnju. Upravo zato smo zasitan pohani patlidžan nadopunile smo osvježavajućom salatom, otopljeni masni sir s blago hrskavim tikvicama, a slatkastim pečenim paprikama dodale smo humus. Svrha ovog editorijala je, osim da vam krenu curiti sline dok gledate fotke, da vas nadahne i vrati uzbuđenje u proces slaganja sendviča i da vam taj prvi zalogaj vašeg ekstravagantnog sendviča potvrdi - vrijedilo je truda.

SENDVIČ S RAJČICAMA I CONFITOM OD ČEŠNJAKA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

GRILLED CHEESE SENDVIČ S TIKVICAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SENDVIČ S POHANIM PATLIDŽANIMA I KREMASTOM SALATOM OD MRKVE

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SENDVIČ S PEČENIM PAPRIKAMA, HUMUSOM I FETOM U LJEŠNJACIMA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

SENDVIČ SA SALSOM OD BRESKVE I BRZOM MAJONEZOM IZ BLENDERA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 14:41