Recepti s hit namirnicom

Pečemo je, od nje radimo ajvar, pinđur i slasne namaze, a možemo je puniti i pohati

Rijetki su oni kojima na miris pečene rog paprike ne narastu zazubice

Štandovi na tržnicama posljednjih dana mijenjaju boje. Nakon marelica, nektarina, breskvi, dinja i lubenica, u svim nijansama narančaste i crvene, svojom jarkom crvenom bojom i sjajnom kožom pozornost sada nam najviše privlače domaće rog paprike. Stižu, ako je suditi prema natpisima uz istaknutu cijenu na škarniclima u unutrašnjosti i škartocima na Jadranu, iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a cijena im varira od 3 do 4 eura za kilogram. U trgovinama se, pak, njihova cijena kreće oko 1,49 euro za kilogram.

Osim što je mnogi obožavaju zbog njezina bogatog, pomalo slatkog okusa, crvena rog paprika i izuzetno je zdrava namirnica, pod uvjetom da nije kemijski tretirana. Bogata je mineralima i vitaminima, prije svega vitaminom C, kojeg, prema znanstvenim istraživanjima, ima više nego agrumi. Također, niske je energetske vrijednosti pa je poželjna i prilikom provođenja dijetalne prehrane.

Rog paprika najčešće se peče ili pirja. I sami znate kako se na spomen roštilja u ovo doba godine, uvijek netko sjeti kako bi volio pojesti i pečenu papriku. Tako pripremljena, kad se očisti od sjemenki i kože, može se ohladiti i napraviti na salatu, uz dodatak maslinova ulja i sitno sjeckanog češnjaka. Neki joj dodaju i peršin te uz nju poslužuju tostirani kruh i kiselo vrhnje. Također, umjesto žličice ili dvije šećera, dodaje se i u sataraš, kako bi neutralizirala kiselinu rajčice i ublažila gorčinu paprike babure. Uz luk, tikvice, patlidžane i baburu, čini savršeni umak koji se poslužuje uz kuhanu rižu ili tjesteninu. Naravno, ako je u umaku još i prepržena slanina ili špek, ovo jelo komotno se može poslužiti samostalno, kako to čine u mnogim kućanstvima.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Ako je još niste dodali u musaku ili neki drugi složenac, to morate ispraviti. Zbog svoje lijepe boje, ali prije svega moćnog okusa, dići će to jelo na višu razinu. Iako je tim jelima možete dodati svježu, razrezanu na polovice u jednom sloju, još će bolje biti ako je prethodno ispečete i pečenu dodate u složenac. Također, možete je i puniti. To jelo zahtijeva malo više pripreme, ali vrijedi truda. Cijele paprike stavite peći u pećnicu. Kad su pečene, odnosno kad se koža odigne i malo pocrni, paprike izvadite i prebacite u hladni lim za pečenje, koji ćete čvrsto prekriti prozirnom kuhinjskom folijom, kako biste je lakše očistili. Nakon 20-ak minuta uklonite foliju, a paprikama nježno skinite kožu, kličak i sjemenke, pazeći da ostanu cijele. Punite ih šunkom i sirom ili svježim sirom, uz dodatak omiljenog začinskog bilja. Pripremite ih za klasično pohanje - punjene ih prvo uvaljajte u brašno, potom u jaja razmućena s mlijekom, a potom u mrvice, i pržite na zagrijanoj masnoći. Poslužite uz omiljeni umak i salatu.

Konačno, rog paprika neizostavni je dodatak u pripremi zimnice - ajvara, pinđura i namaza na bazi crvene rog paprike, pa vam stoga u nastavku donosimo naše isprobane favorite.

image

Namaz od patlidžana i paprika

Privatna arhiva

Namaz od paprike i patlidžana

Trebat će vam:

3 rog paprike
2 patlidžana
1 glavica češnjaka
1 žlica tahinija
1 ljuta papričica
1 žličica kumina
1 žličica dimljene crvene paprike
1 žlica limunova soka
sol i papar

Priprema:

Paprike i patlidžan operite, osušite, a zatim patlidžan prerežite na pola i posolite. Pustite da stoji 20 minuta pa ga obrišite papirnatim ručnikom. Rasporedite patlidžane i papriku na papir za pečenje. Glavici češnjaka odrežite vrh i malo je očistite od vanjskih opni, ali pazite da se ne raspadne, mora ostati u komadu. Pokapajte maslinovim uljem i malo posolite, zamotajte u foliju i stavite u istu posudu s povrćem. Pecite sve zajedno oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice, papriku stavite posudu s poklopcem i pustite da malo odstoji, kako biste je lakše ogulili. Očistite je od koštica i sitno nasjeckajte. Patlidžan također usitnite i pomiješajte s paprikom. Češnjak protisnite iz opne, dodajte tahini, kumin, sitno sjeckanu papričicu, limunov sok, sol i papar. Probajte i, prema potrebi, dodajte još začina.

image

Lažni ajvar

Privatna Arhiva

Lažni ajvar

Trebat će vam:

8 komada rog paprike
2 žlice ulja
3 režnja češnjaka
1½ žličica soli
začini prema želji

Priprema:

Paprike za ajvar najčešće se peku na roštilju ili u pećnici, ali najbrža opcija je pečenje u tavi. Ako se odlučite peći ih u tavi, tada to napravite u onoj koja ima poklopac, najbolje stakleni, da možete "nadzirati situaciju". Paprike operite, posušite i stavite peći na srednje jakoj vatri na malo masnoće. Kada su sa svih strana jednako pečene, paprike prebacite u vatrostalnu posudu ili zdjelu, koju ćete prekriti prozirnom kuhinjskom folijom i ostaviti ih da se ohlade. Kada su se ohladile, foliju uklonite i prionite na najzahtjevniji korak ovog recepta - guljenje paprika i čišćenje od sjemenki. Očišćene paprike stavite u blender, dodajte im ulje, očišćene režnjeve češnjaka (ako ne želite da bude žestokog okusa prethodno ga ispecite u komadu, pa pečenog protisnite i dodajte paprici), sol i začine prema želji i izblendajte do željene gustoće. Probajte i, prema potrebi, dodajte još začina. Dobiveni ajvar uspite u sterilne staklenke, dobro ih zatvorite i pohranite na tamnom i hladnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:54