ZA PRSTE POLIZATI

Palenta pripremljena na ovaj način bolja je i od pizze, danas kuhamo kao Ottolenghi

 Youtube Screenshot/
Omiljeni chef i njegov tim ovog puta donose recept za jelo s palentom koje je puno više od lažne pizze

Kada smo nedavno na Instagram profilu chefa Yotama Ottolenghija naletjeli na ovaj recept, obećali smo si isprobati ga što prije. Iako podsjeća na varijantu pizze, palenta pripremljena na ovaj način nešto je posve drugačije. Umjesto umaka od rajčice, koristi se bešamel umak na bazi maslaca, brašna i mlijeka, a zatim se na to dodaju rajčice i feta sir. Ako pitate nas, u pitanju je idealan recept za potrošiti posljednje slatke cherry rajčice koje će se odlično složiti sa slanom fetom i hrskavom podlogom od palente. Osim toga, ovako pripremljene rajčice možete poslužiti i na kakav drugi način, primjerice, uz tjesteninu, u salati ili ih posipati po humusu.

Priprema ovog jela neće vam oduzeti previše vremena pa je svakako dobra opcija i kada vam dolaze gosti. Poslužite uz čašu dobrog vina i uživajte.

Također, dobro je dodati, recept se nalazi i u novoj kuharici chefa Ottolenghija i njegovog tima, "OTK: Extra Good Things".

KAKO NAPRAVITI OVO JELO?

Postupak je jednostavan, najprije pripremite rajčice. U plitku posudu s poklopcem ubacite rajčice, dodajte češnjak i maslinovo ulje. Dodajte i malo balzamičnog octa, oko žlice i pola. Ubacite i sol i papar, pomiješajte pa stavite u pećnicu na 150 stupnjeva i pecite poklopljeno oko 45 minuta. Potom napravite bešamel umak tako da otopite maslac, a potom dodajte brašno. Pomiješajte kako biste dobili pastu te dodajte toplo mlijeko uz neprestano miješanje. Kuhajte oko pet minuta i pripazite da nema grudica. Želite dobiti gušći bešamel kojim ćete zatim premazati palentu. Dodajte češnjak, sol i papar. Maknite umak s vatre i prekrijte papirom za pečenje kako se na vrhu ne bi stvorila korica. U mlijeku, malo vode i maslaca koje ste posolili kuhajte instant palentu. Kuhajte oko tri minute uz neprestano miješanje. Na kraju ubacite još malo maslaca i ribanog Pecorino ili parmezan sira. Maknite s vatre. Palentu brzo prebacite na papir za pečenje, razmažite špatulom u željeni oblik. Dodajte bešamel, pospite feta sirom i dodajte grančice origana. Pecite na 230 stupnjeva oko 20 do 25 minuta. Dok se palenta peče, izvadite rajčicu. Dodajte malo šećera i za‘atar začin. Ostavite da se rajčica ohladi. Na kraju ubacite malo peršina i origana. Izvadite palentu iz pećnice, pospite rajčicama i uljem u kojem su se kuhale pa poslužite još toplo.

Cijeli postupak pripreme pogledajte u videu u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:00