Naša suradnica Slavica Šagolj nedavno je na svom Instagram profilu podijelila recept za džem od smokava i vina koji je, kada se u obzir uzmu sastojci rekli bismo pomalo očekivano, odmah postao veliki hit. Recept su testirali brojni korisnici te društvene mreže i nahvalili jednostavnost pripreme, ali i, kako kažu, predobar okus ove poslastice.
"Ovaj put napravila sam pekmez s malim twistom, probajte i nećete požaliti. Moje zalihe će potrajati do sljedećeg ljeta... nadam se", napisala je Slavica u opisu svog video recepta, a potom objasnila i kako ovog ljeta radi svoj omiljeni džem.
"Par grančica ružmarina stavila sam u 200 ml crvenog vina i prokuhala. Pustila sa strane da se ohladi. Smokve sam narezala na četvrtine, stavila na laganu vatru. Dodala sam na kilu smokava oko 250 g šećera. Lagano sam zagrijala zatim dodala aromatizirano vino koje sam unaprijed procijedila. Kuhala sam oko pola sata pa dodala koricu i sok jednog limuna. Još kratko prokuhala i to je to", napisala je i dodala da, tko želi, džem može malo izblendati kako bi se dobila ljepša tekstura.
Naš je savjet da svakako pogledate video koji je Slavica objavila na svom Instagram profilu i u pripremi se okušate i sami. Čak i ako ste se već odavno vratili s godišnjeg odmora i nemate priliku sami ubrati smokve, uvijek možete svratiti do najbliže tržnice gdje ih, ako je vjerovati prodavačima, kupiti možete iz različitih mjesta na obali. Cijene se kreću oko 5 eura za kilogram.
A kad ste već tu i u rukama držite veću količinu smokava, ako vam koja i ostane, svakako razmislite o testiranju drugih recepata koje je za Dobru hranu svojevremeno pripremila upravo naša suradnica Slavica Šagolj. Naši favoriti su torta s ricottom i smokvama te meke, sočne rolice od dizanog tijesta.