ŠTO KUHATI?

Ovaj tjedan radimo salate s ljetnim voćem i povrćem, juhu s mahunama i knedle sa šljivama

Treba dobro iskoristiti ljetnu sezonu i što više uživati u jelima od svježih domaćih namirnica

Novi tjedan, novih sedam ideja kako sezonske namirnice iskoristiti u zanimljivim i ukusnim jelima! Počnite ponedjeljak s laganom salatom u kojoj je tajni sastojak pečena breskva, a zatim običnu piletinu učinite posebnom tako što ćete je nanizati na ražnjiće i poslužiti s umakom od kikirikija. Krastavce i rajčice u srijedu ubacite u još jednu laganu salatu, ovaj put s bulgurom, da bi u četvrtak spremili nešto jušno: mahune! Petak je rezerviran za ribu, ovaj put "obučenu" u pivsko tijesto. Subota i nedjelja su za guštanje, ako imate malo vremena, pomognite si njokima iz dućana koje ubacite u kremasti umak s gljivama, a u nedjelju si dajte oduška i sami spremite ukusne knedle sa šljivama.

PONEDJELJAK
Sočna breskva odličan je dodatak zobenoj kaši ili palačinkama za doručak, ukusan je zalogaj između obroka, ali može biti i prava zvijezda jednog ručka ili rane večere. Osobito ako je prije toga kratko bacite na roštilj ili grill tavu i zatim ubacite u omiljenu salatu.

Salata s breskvama, rukolom i sirom

image
Vladislav Chusov/Getty Images/istockphoto

UTORAK
Brzi pileći ražnjići jako su dobro rješenje kada vam dosade klasična jela na bazi piletine i to upravo zato što ih lako možete oplemeniti različitim umacima. Zašto ovaj tjedan ne biste isprobali umak na bazi kikirikija? Kremast, raskošan i pomalo egzotičan, s lakoćom će "običnu" piletinu pretvoriti u pravi praznik za nepce.

Pileći ražnjići u umaku od kikirikija
image
Luchezar/Getty Images

SRIJEDA
Vrijeme je za uživanje u krastavcima i rajčicama na sve moguće načine, a jedan doista ukusan je i u salatama. Dobro ih usitnite pa spojite s kuskusom ili pak bulgurom, a nemojte zaboraviti i svježe začine koji mogu promijeniti potpuno okus cijele salate, od peršina, korijandera do mente.

Salata od bulgura s rajčicama i krastavcem
image
Angela Kotsell/Getty Images

ČETVRTAK
Idući put kad svratite na tržnicu kupite i pola kile mahuna te od njih složite finu i bogatu juhu koja vam može biti i glavni obrok. Uz nju poslužite omiljeni kruh, možete je dodatno posipati i parmezanom pa uživati u tom ljetnom jelu.

Juha s mahunama
image
Milanmaksovic/Getty Images/istockphoto

PETAK
Konzumiranje ribe petkom je odlična navika, a jela koja možete spremiti doista mogu biti raznolika. Zašto ovaj petak ne biste pripremili ukusno pivsko tijesto i komade bakalara ili oslića nabrzinu ispržili u ulju ili ispekli u pećnici? Poslužite ih uz neki dobar umak i uživajte.

Riba u pivskom tijestu
image
Lauripatterson/Getty Images/istockphoto

SUBOTA
Volite li gljive i zasita jela, najbolje ih je spojiti s finim njokima u receptu iz jedne tave. Ako ste u žurbi, posegnite za kupovnim njokima i za čas ćete imati bogati i utješni ručak nakon kojeg ćete htjeti polizati tanjur.

Njoke u kremastom umaku s gljivama
image
Lauripatterson/Getty Images

NEDJELJA

Iako su trenutno dosta skupe na tržnicama, domaće šljive mnogima su najslađe kada su upakirane i meko tijesto od krumpira i uvaljane u pržene krušne mrvice. Knedle sa šljivama su odličan obiteljski ručak u čijoj pripremi mogu sudjelovati doista svi članovi obitelji. Ne zaboravite ih poslužiti iz malo kiselog vrhnja, šećer i obavezni cimet!

Knedle sa šljivama

image
Meteo021/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:38