DANAS ZA VEČERU

Ovaj slasni složenac najbolji je način na koji možete iskoristiti ostatke patke ili purice, tražit će se porcija više

Koristiti možete i ostatke piletine ili druge peradi koja se našla na vašem božićnom stolu

U slučaju da ste se, u želji da nahranite baš sve za stolom, i ove godine preračunali i kupili preveliku puricu ili patku, ne brinite, ostatke možete pretvoriti u više nego dobar ručak ili večeru. Meso usitnite i pretvorite ga u jednostavan, brzinski ragu, a zatim sve zajedno spojite s tjesteninom i kremastim bešamel umakom.

Oni entuzijastični listove za lazanje mogu napraviti sami, a baš nikakva greška neće biti ako iskoristite kupovne. U slučaju da vam pri ruci nisu listovi za lazanje, uvijek možete do pola skuhati neki drugi oblik tjestenine i rasporediti ga u slojeve između mesa i bešamel umaka.

Na kraju dodajte sir po želji (mozzarella je odlična opcija) i sve zajedno zapecite dok ne poprimi lijepu boju, poslužite uz zdjelu zelene salate i uživajte u predobrom ručku od ostataka. Recept ostavljamo u nastavku.

Za ragu od pečene purice, patke i druge peradi:

meso (koliko god vam je ostalo)

1 luk

1 mrkva

1 četvrtina korijena celera

češnjak

sjeckani peršin

sol i papar

400 g pelata

malo šećera

sušeni bosiljak

1 dcl bijelog vina

malo vode

Priprema:

Na malo maslinova ulja prepržite sitno sjeckani luk, celer i mrkvu. Dodajte češnjak i posolite te popaprite. Kuhajte dok ne omekša. Podlijte vinom. Dodajte komadiće mesa. Ulijte pelate te ih posolite, popaprite, dodajte malo sušenog bosiljka, sjeckanog peršina i malo vode. Sve kuhajte dok se ne poveže, oko 20 minuta.

Za bešamel umak:

50 g maslaca

500 ml mlijeka

25 g glatkog brašna

sol

papar

muškatni oraščić

Priprema:

U posudu stavite maslac da se rastopi na vrlo laganu vatru. Kad se rastopio i počeo lagano bubriti dodajte brašno. Smjesu brašna i maslaca kuhajte na laganoj vatri uz kontinuirano miješanje 3-4 minute. Dodajte mlijeko također konstantno miješajući smjesu. Dovedite smjesu do vrenja, a zatim pustite da se cijela smjesta zgusne do željene gustoće. Na samom kraju začinite sa soli i paprom te dodajte malo muškatnog oraščića.

Na kraju:

Na dno protvana (25x15 cm) prvo stavite bešamel, zatim tjesteninu, potom rahu. Dodajte još malo bešamela i na komade komadiće mozzarelle. Ponavljajte postupak dok ne dođete do kraja, s time da trebate završiti s tjesteninom, bešamelom i mozzarellom. Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.

ZA ONE KOJI VOLE ZNATI VIŠE

Za tjesteninu će vam trebati:

200 g brašna

2 jaja

prstohvat soli

malo maslinova ulja

Priprema:

Brašnu dodajte sol i maslinovo ulje te jaja. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dok pripremate ragu i bešamel. Tijesto premijesite te ga stanjite mašinicom za izradu tjestenine tako da malo po malo smanjujete širinu na mašinici kroz koju provlačite tijesto. Velike trake koje ćete dobiti izrežite na manje koamde željene veličine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:50