ZAMIJESI TIJESTO

Ovaj recept za domaći kruh Julia Child držala je u kuhinjskoj ladici, stvoren je za sendviče

 Facebook.com/juliachild/
Ako volite pripremu domaćeg kruha, svakako se naoružajte strpljenjem i upustite u pripremu ovog po receptu legendarne Julije Child

Sve hladniji dani su vrijeme kada, uz grijanje, rado palimo i pećnicu, a uz kolače u pripremu kojih smo se ovih dana opasno bacili, obožavamo zamijesiti i dobar domaći kruh. Upravo smo se zato posebno razveselili kada smo na portalu Eating Well naletjeli na recept Julije Child za kruh kojeg je poznata tv chefica pripremala najčešće i recept za koji je, kako pišu mediji, držala u najbližoj kuhinjskoj ladici.

image
Branislav Bokun/

Riječ je o kruhu koji originalno nosi naziv pain de mie, a predstavlja mekanu štrucu s tankom koricom idealnu za pripremu sendviča. Recept koji ostavljamo u nastavku navodno je bio jedan od onih kojima se sama Julia Child najčešće vraćala, a originalni zapis s točno navedenim sastojcima nalazi se i na Smithsonian stranici, gdje se mogu pronaći i drugi simpatični detalji iz kuhinje iste takve televizijske chefice.

image
Deposit Photos

Za pripremu kruha po receptu Julije Child trebat će vam tek kalup za pečenje i nekoliko svakodnevnih sastojaka. Postupak pripreme donosimo u nastavku.

Trebat će vam:

315 ml toplog mlijeka

55 g maslaca

2 žličice soli

1 mala vrećica kvasca

pola žličice šećera

450 g brašna

Priprema:

U veću posudu najprije stavite brašno i sol. Kvasac sa šećerom otopite u malo tople vode, dodajte ga toplom mlijeku pa sve zajedno prebacite u zdjelu s brašnom. Kruh radite u samostojećem mikseru i pustite da se oblikuje u glatku kuglu, bit će potrebno nekoliko minuta. Ako kruh radite ručno, mijesite ga i preklapajte dok ne dobijete kuglu. Pomozite si silikonskom špatulom. Trebali biste dobiti čvrsto tijesto koje, kako je to opisala sama Julia Child, možete lako podići s površine i preklopiti ga. Mijesite 3 do 5 minuta, a ako je potrebno, dodajte još brašna. Kada ste dobili kompaktno tijesto, dodajte komadiće hladnog maslaca i preklapajte tijesto ili ga mijesite u mikseru dok se maslac u potpunosti ne poveže s tijestom. Pustite da odmori dvije minute. Tijesto premijesite i stavite ga u zdjelu koju ste poprskali toplom vodom. Tijesto će biti ljepljivo, ali ne brinite, kada se digne, bit će ga lakše oblikovati. Pustite tijesto da se diže na toplom, a kada postane tri puta veće (trebat će mu oko tri sata, ako se diže prebrzo, stavite ga u hladnjak) preklopite ga nekoliko puta i pustite da se diže još sat i pola, dok se ne udvostruči. Oblikujte tijesto, preklopite ga nekoliko puta i stavite ga u kalup koji ste premazali masnoćom. Ponovno pustite da se diže oko sat do sat i pola, a zatim pecite na 210 stupnjeva oko 35 minuta. Kada je kruh gotov, pustite da odmori. Najbolji je 24 sata nakon pečenja.

Detaljan postupak pripreme potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:20