Ova brza štrudla sa šljivama i kuglicom sladoleda sve je što nam danas treba, gotova je u 30-ak minuta

"Ova pita posebno mi se sviđa zato što je ukusna i može se napraviti žmirećki", našalila se autorica recepta

Ovih smo dana na zagrebačkom Dolcu naletjeli na lijepe, domaće, slatke šljive za 2 eura po kilogramu pa smo odmah, bez previše razmišljanja, napunili svoju platnenu vrećicu i tek na putu kući krenuli razmišljati što bismo od njih mogli napraviti. Na pamet nam je pala slasna štrudla, no s obzirom na velike vrućine, razvlačenje tijesta nije dolazilo u obzir. Srećom, dosjetili smo se ovog prejednostavnog recepta za brzu pitu sa šljivama kreatorice sadržaja Ene Nagy, na Instagramu poznatije kao Slavonka, koja se, kaže Ena, može napraviti i žmirećki.

image
Ena Nagy/Slavonka/

Sve što će vam trebati je pakiranje lisnatog tijesta, čašica jogurta, šećer, griz, šljive, jaje, bademi i šećer u prahu po želji. Pečenje pite oduzet će vam svega pola sata, a mi smo je danas odlučili poslužiti uz kuglicu ili dvije omiljenog sladoleda od vanilije. Recept potražite u nastavku, a više recepata Ene Nagy potražite na njezinom Instagram profilu.

image
Ena Nagy/Slavonka/
image
Ena Nagy/Slavonka/

Trebat će vam:

1 pakiranje lisnatog tijesta, rolanog

1 čašica punomasnog jogurta

3 žlice šećera

4 žlice pšeničnog griza

9 većih šljiva, očišćenih

1 jaje za premazivanje

2 žlice badema u listićima za posipanje

2 žlice šećera u prahu, za posipanje

Priprema:

Odmah upalite pećnicu na 200 stupnjeva i pustite ju da se grije. U posudi pomiješajte jogurt, šećer i pšenični griz. Ostavite sa strane. Odrolajte lisnato tijesto zajedno s papirom za pečenje. Nemojte uklanjati papir za pečenje koji dobijete s lisnatim tijestom, na njemu ćemo peći štrudlu. Sa svake strane lisnatog zarežite trakice debljine 1 cm, nemojte rezati do kraja, samo zarežite da biste mogli kasnije napraviti pletenicu. Po sredini tijesta, ondje gdje niste zarezali, ravnomjerno razmažite smjesu od jogurta, šećera i griza. Po toj smjesi posložite polovice očišćenih šljiva. Trakice preklopite jednu preko druge tako da čine pletenicu. Premažite štrudlu razmućenim jajetom i pospite listićima badema. Pecite 25-30 minuta, dok ne dobijete lijepu zlatnu boju. Prije posluživanja prohladiti i posuti šećerom u prahu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:30