Tako su dobre

Omiljene kuglice s placa postale su muffini o kojima je tako lako postati ovisan, uvjerite se sami

Priča je ovo naše Lidije Lončarić o malom, slasnom pecivu sa sirom o kojem je i sama postala ovisna

Kada sam prije nekoliko godina lude izlaske do jutra počela mijenjati ranojutarnjim odlascima na tržnicu, točnije na zagrebački Dolac, nekako spontano stvorila sam sebi mali ritual. Po dolasku na tržnicu ušla bih u onaj donji, mliječni dio, brzim korakom produžila do dijela s mesnicama i pekarnicama pa zastala kod jedne manje poznate. Jer, upravo tamo, teta crne, blago valovite kose do ramena svakih 30-ak minuta izbacivala je na poslužavnik na vitrini vruće brazilske okruglice. Ako bih i naišla na koju ranije pečenu, napravila bih još jedan krug pa se vratila kada iz male pećnice ponovno izađu vruća, meka, elastične unutrašnjosti i hrskave korice, slasna peciva veličine zalogaja. Uz brazilske okruglice, obilazak tržnice oduvijek je bio još slađi. Onda su poskupjele i prvi put sam ih odlučila napraviti sama.

U slučaju da ih još uvijek niste isprobali, shvatite ovo kao znak da ih i vi napravite u vlastitoj kuhinji i uvjerite se koliko su dobre. Osim što su slasne, volim ih i zato što su prilično jednostavne za pripremu, a jedini "egzotičniji" sastojak koji će vam trebati je tapioka brašno. Može se kupiti u trgovinama zdrave hrane i košta otprilike dva eura, a pola kilograma bit će vam dovoljno za tri, četiri ture okruglica, što je stvarno dobra vrijednost za novac. Uvijek ih radim u kalupu za muffine kako bih dobila lijep oblik i uvijek nestanu prije nego što u pećnicu stignem ubaciti novu turu.

Na kraju, dodala bih još i kako je o ovim pecivima vrlo lako postati ovisan, a gotovo nemoguće pojesti samo jedno, pa dobro razmislite o količinama prije nego što se upustite u pečenje.

image
Lidija Lončarić

Brazilski muffini

Trebat će vam:

1 jaje
150 ml mlijeka
60 ml suncokretova ili maslinova ulja (plus za premazivanje)
170 g tapioka brašna
50 - 100 grama ribanog sira (gouda, cheddar...)
1 žličica soli

Priprema:

U posudi najprije pomiješajte jaje, ulje i mlijeko. Dodajte tapioka brašno i sol pa sve zajedno povežite u tekuću smjesu. Na kraju umiješajte ribani sir po želji. Kalup za muffine premažite maslinovim uljem i dodajte smjesu. Pecite na 180 stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne poprime lijepu boju. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:02