LJETNI HIT

Okrugljak postoji više od stoljeća, a restoranski tim za sebe kuha punjenu papriku, evo recepta

 Marko Miščević/
Što osoblje restorana kuha za sebe? Jednom prilikom prisustvovali smo gablecu restoranskog osoblja u Okrugljaku, evo recepta

Iako ljeto još nije kalendarski započelo, vremenska prognoza odgovara pravom ljetnom dobu. Na sam spomen ljeta, vjerojatno vam odmah na pamet padaju punjene paprike. Koliko zapravo znate o tom omiljenom ljetnom klasiku? Rasprostranjenost paprike svakako možemo zahvaliti Mađarskoj i Španjolskoj koje sunajviše doprinijele njenoj kultivaciji. Nekada je bila i jeftinija zamjena za skupocjeni papar.

image
Marko Miščević/

Nije potpuno poznato u kojem trenutku se punjena paprika udomaćila u Hrvatskoj. Smatra se kako je paprika u 19. stoljeću većinom korištena kao začin, a iz tridesetih godina prošlog stoljeća datiraju zapisi gdje se spominje punjena paprika kao omiljeno ljetno jelo. Naime tridesetih godina izlazio je časopis Obitelj i objavljivao tjedne jelovnike u sklopku kojih je spomenuta i famozna punjena paprika. Naravno, punjena paprika nezaobilazna je i u kultnoj knjizi Mire Vučetić, uz podatak kako je osobito omiljena kod Mađara. Taj podatak ne čudi budući da se pretpostavlja kako je paprika za vrijeme turskih pohoda stigla u Mađarsku.

image
Marko Miščević/

Zagrebački restoran Okrugljak postoji već više od stotinu godina. Smješten uz obronke Medvednice, u ulici Mlinovi, Okrugljak je jedan od onih sigurnih odabira kada je u pitanju domaća kuhinja. Uz ogroman vrt i ugodno, tradicionalno uređenje, ovo je mjesto za apsolutno opuštanje kako tijekom tjedna, tako i za posebne prilike vikendom. Teletina ispod peke, patka s ražnja, zagrebački, štrukli i različite štrudle samo su neki od klasika na koje se dolazi u Okrugljak. Svojevremeno nam je tim restorana Okrugljak ustupio recept za punjene paprike koje su znali pripremiti za gablec restoranskog osoblja.

Trebat će vam:

2 kg paprika (babura) srednje veličine
1,20 kg mljevenog mesa
150 g riže
50 g luka
svežnjić peršina
20 g soli
2 g papra
1,5 l umaka od rajčica

Za umak:

120 g maslaca
50 g suhe mesnate slanine
100 g pirea od rajčice
200 g rajčice pelata
120 g luka
120 g začinskog povrća
120 g brašna
2 l mesnog temeljca
češnjak, sol, papar
sok limuna po želji

Za umak od rajčice, u rastopljeni maslac dodati suhu mesnatu slaninu, povrće za za- čine, malo popržiti dok povrće ne počne ugodno mirisati, dodati brašno, malo popržiti, dodati pire od rajčice i pelate, još malo popržiti, dodati temeljac i ostale začine i kuhati oko sat vremena uz miješanje da ne zagori, zatim procijediti. Paprike oprati, zatim im zajedno s peteljkom izvaditi sjemenke, opet oprati i ocijediti, napuniti ih s nadjevom od mesa, politi umakom od rajčice tako da budu njime prekrivene, pristaviti ih na laganu vatru i pirjati. Pirjaju se oko sat i pol. Nadjev od mesa se priprema tako da se u mljeveno meso doda oprana riža, začini, poprženi luk, svježi peršin, a po želji može i koje svježe jaje. Paprike se poslužuju s prilogom od kuhanog krumpira, a može uz dodatak polumasnog kiselog vrhnja.

Ako volite punjeno povrće, inspirirajte se našim receptima i pripremite pravu ljetnu gozbu:

Prste će polizati nakon ovih punjenih sarmica, tikvica i rajčica!

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Još recepata za ukusno punjeno povrće!

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Pet savjeta za punjeno povrće: Punjene paprike su klasik, ali postoji još milijun kombinacija koje će vam spasiti ručak!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:47