PUNJENO POVRĆE

Obožavamo punjene tikvice i patlidžane, a danas ih radimo na malo drugačiji način, imamo dva top recepta

Ovo ljetno povrće možemo pripremiti na bezbroj načina

Tikvice i patlidžane možemo pripremiti na bezbroj načina, primjerice kao osvježavajuće namaze ili složence, koristimo ih i u paštama i varivima, ali ih ipak možda najviše volimo punjene. Ovo ljetno povrće odlično se slaže s mljevenim mesom, sirevima i rajčicama, ali ako želimo nešto laganiju varijantu možemo ih puniti omiljenim žitaricama i povrćem. Kod pripreme je bitno da su patlidžani i tikvice koje ćemo puniti svježi i čvrsti, a s punjenjem se možemo poigrati.

Tikvice punjene kvinojom i povrćem

Ako imate jednu veliku tikvu možete je prepoloviti, izdubiti njezino meso i ubaciti je na petnaestak minuta u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Za to vrijeme sitno narežite i pirjajte jedan manji poriluk, te dodajte sitno nasjeckano meso tikvice, šaku cherry rajčica, malo svježeg bosiljka, soli i papra, te sve zajedno još malo popržite na tavi. Ubacite šalicu kuhane kvinoje i sve dobro promiješajte.

Kad je tikva dobila zlatnu boju izvadite je iz pećnice i svaku polovicu napunite kvinojom, povrćem i na vrh naribajte malo cheddara ili natrgajte mozzarelle i sve još zapecite na 200 stupnjeva desetak minuta.

image
Margouillatphotos/Getty Images/istockphoto

Punjeni patlidžani s mozzarellom i rajčicom

Ovo jelo neodoljivo podsjeća na parmigianu jer ima iste sastojke. Patlidžan prepolovite i izdubite njegovo meso. Narežite ga na kockice, te propirjajte na maslinovom ulju i češnjaku. Dodajte sitno sjeckanu rajčicu i pirjajte dok rajčica ne pusti svoj sok i ne postane mekana. Za to vrijeme stavite peći patlidžane na 180 stupnjeva i kada malo dobiju boju napunite ih mesom patlidžana i rajčice, te dodajte sitno nasjeckanu mozzarellu. Na vrh obilno naribajte Gran Padano sir ili parmezan i zapecite na 200 stupnjeva dok ne sir ne dobije zlatnu boju.

image
Pronina Marina/Getty Images/istockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 23:27