DOBRI SAVJETI

Nije skupa, a svi je vole! Na gradele bacite trlju od kamena za bogovski ljetni ručak

 Livio Andrijic/Cropix
Naš fotoreporter Livio Andrijić snimio je odlične fotke jednostavnih, a ukusnih trlja i nadahnuo nas da ih potražimo u ribarnici

Ako ste među sretnicima koji trenutno odmaraju na našoj obali, nemojte propustiti priliku, sprijateljite se s lokalnim ribarima i prodavačima u ribarnici kako biste bili izravno na izvoru najsvježije jadranske ribe. Naravno, treba što više uživati u brancinima, oradama, zubacima i sličnoj oboritoj ribi, no pritom nemojte zanemariti ni one manje, kao što je primjerice trlja!

image
Livio Andrijic/Cropix

Trlja od kamena (lat. Mullus surmuletus, engl. Red Mullet) manja je riba sjajne srebrno-crvenkaste kože i vretenastog tijela, prepoznatljiva po crveno-smeđoj prugi na boku. Trlje inače mogu težiti i preko kilograma, no za brzi ljetni ručak bit će jednako ukusne i one manje. Računajte da će vam sigurno trebati 3-4 sitnija komada po osobi, ako uz njih poslužujete prilog i ovisno, naravno, o vašem apetitu.

image
Livio Andrijic/Cropix

Osim kao trlja, ova je riba poznata, između ostalog, i kao trilja, triglja, ali i barbun ili barban. Razlikuju se dvije osnovne vrste, kamenjarka i blatarica. Trlja od kamena ili kamenjarka traži hranu u pijesku i među morskim kamenjem. Druga, malo manje cijenjena sorta trlje naziva se blatarica, a riječ je o ribi koja svoju hranu traži tako što ruje po morskom tlu i mulju. Ponekad se kod blatarice, slično kao i kod pojedinih slatkovodnih riba, može osjetiti miris mulja pa je zato malo manje popularna od kamenjarke, no i dalje je riječ o ukusnoj ribi pa joj pružite priliku.

image
Livio Andrijic/Cropix

Trlja mora biti što svježija kad je jedete pa zato kod kupovine svakako provjerite jesu li joj oči bistre i ispupčene te ima li izražen miris. Ako vas nešto zasmeta kod mirisa i izgleda, radije preskočite. Važno je da ne odugovlačite s njenom pripremom jer joj meso nije baš izdržljivo. Svakako budite pažljivi kada je čistite jer njeno meko i osjetljivo meso ne bi trebalo previše gnječiti kod obrade kako bi sačuvala svoj oblik prilikom pripreme. Vrijedi istaknuti i da se glava ribe ostavlja, bilo da je pečete na gradelama, pržite u tavi, kuhate na brudet ili spremate u umaku. Ako trlje spremate u tavi, budite oprezni kod okretanja jer se lako raspadaju pa morate biti brzi, okretni i dobro tempirati preokretanje.

image
Livio Andrijic/Cropix

Trlji ne treba duga termička obrada, a ako je radite na gradele, pripazite da vam je vatra dobro razgorena kako je ne biste prepekli i isušili, što bi bila prava šteta. Jednom kad je pečena ne treba joj puno, malo soli, češnjaka i maslinova ulja, a jako se lijepo slaže i s citrusima pa pečene ili pržene trlje začinite limunovim sokom, a dobra je kombinacija i sa sokom od naranče koji možete upotrijebiti u pripremi umaka. Uz trlju poslužite blitvu s krumpirom, svježe i sočne rajčice i nezaobilaznu čašu vina. Ako vam slučajno ostane ispečene ribe, samo je prelijte s malo maslinova ulja i pospremite jer je ukusna i kad je hladna.

image
Livio Andrijic/Cropix

Želite li od nje pripremiti malo kompleksnija jela, donosimo dva ukusna prijedloga:

TRLJA NA SALATU OD KRUMPIRA

image
Marko Miscevic/Cropix

TRLJA NA SAVUR

image
Josko Ponos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:46