Ako ste kuhar i tražite posao u Španjolskoj jedno od pitanja na razgovoru za posao je: koja je razlika između salmoreja i gazpacha? Otkrio nam je to poznati hrvatski kuhar Aleksanadar Salević koji je dugo godina živio i radio u Španjolskoj. Salević kaže kako mnogo kuhara "padne" na ovom pitanju pa i ne dobije posao zbog nepoznavanja recepture ovih španjolskih juha.
Gazpacho je mnogo poznatiji od salmoreja, a radi se o hladnoj juhi koja se radi od rajčica i drugog povrća uz obavezan dodatak octa i maslinovog ulja. Recept je vrlo jednostavan, količine možete prilagoditi ukusu, a slobodno si olakšajte život i napravite veće količine, jer u hladnjaku može "izdržati" do četiri dana. Ono što mnogi griješe je dodavanje papra u gazpacho! Iako ste možda uočili ponavljanje papra kao začina u gazpachu na stranim portalima - to je pogrešno. Zapisi upućuju na to da su gazpacho uglavnom pripremale žene svojim muževima koji su naporno radili u polju. Danas postoji mnogo vrsta, a jedan od zanimljivijih su bijeli gazpacho koji se tradicionalno priprema u Malagi te mu se dodaje badem.
Salmorejo je također vrsta španjolske hladne juhe, ali mnogo izdašnija od gazpacha. Porijeklo salmoreja veže se uz Andaluziju, a razlika s gazpachom je u tome što se salmorejo radi isključivo od rajčice, a gazpacho se priprema uz dodatak drugog povrća kao što su krastavci ili svježa paprika. Salmorejo je gust i kremast, a obično mu se dodaju još i kuhana jaja te komadići pršuta. Salević nam je otkrio kako je salmorejo nekad bio jedini obrok u danu koji se običavao jesti predvečer kad bi se temperatura malo snizila, a obitelj okupila oko stola za večerom. Povijesno gledano, smatra se kako su još stari Rimljani donijeli kruh u španjolsku kuhinju, a Španjolci su se vrlo brzo navikli na dodavanje starog kruha u juhu. Cordoba se smatra kolijevkom salmoreja, kao i da su prve prave recepture za ovu ukusnu juhu donijeli Arapi.
Recepte za salmorejo i gazpacho ustupio nam je Aleksandar Salević.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....