Neobična zimnica

Ne kisele se samo šampinjoni, po ovom receptu možete ukiseliti rujnice, ali i drugo šumsko blago

Iako rodom iz Niša, Dragan Mladenović posljednjih sedam godina sa suprugom živi u jednom selu blizu Velike Gorice i u kuhinji stvara neobične zimnice. Posjetili smo ga.

U potrazi za zanimljivim načinima konzerviranja hrane i spremanja zimnice Dragan Mladenović, živopisni 60-godišnjak iz Niša, koji posljednjih sedam godina sa suprugom Draganom živi u selu Ogulinec u blizini Velike Gorice, podijelio je s nama iskustvo života izvan grada, a samo za magazin Dobra hrana otkrio je i neke od svojih omiljenih recepata za zimnicu.

image

Dragan Mladenović

Berislava Picek/Cropix

Nakon recepta za peglane paprike po receptu Draganove mame, u nastavku vam donosimo i njegova dva recepta za kiseljenje. Naime, u sezoni gljiva Dragan višak crnih trubača, vrganja, dedeka i ostalih gljiva suši, melje i radi svoju začinsku mješavinu, dok dio gljiva kiseli uvijek po osnovnom recpetu za kiseljenje.

image
Berislava Picek/Cropix

Ukiseljene rujnice s mrkvom

Trebat će vam:

1 kg rujnica ili vrganja
2-3 mrkve
5 češnja češnjaka
3 l vode
1,3 l jabučnog octa
200 g šećera
100 g soli
papar u zrnu
lovorov list

Priprema:

Mrkvu narežite na kolutove, a rujnice dobro očistite i operite od nečistoća. Izrežite ih na krupnije komade, prokuhajte pet minuta, dobro ocijedite i ohladite.

U velikoj posudi zakuhajte vodu, jabučni ocat, šećer, sol, papar i lovor te ostavite još desetak minuta na vatri da se istope šećer i sol.

U sterilizirane teglice stavite gljive, češnjak, narezane mrkve i zalijte tekućinom. Zatvorite staklenke poklopcem i pasterizirajte u zagrijanoj pećnici na 100 stupnjeva dvadesetak minuta.

Stavite staklenke na mračno mjesto i pustite ih mjesec dana da se gljive ukisele.

Ostatak tekućine za kiseljenje možete koristiti i za druge zimnice ili prije pripreme sve količine smanjite za dvije trećine.

image
Berislava Picek/Cropix

Ukiseljene stabljike crvene blitve, stabljike listova cikle i cvjetova medvjeđeg luka

Trebat će vam:

500 g stabljika blitve i cikle
500 g cvjetova medvjeđeg luka
3 l vode
1,3 l jabučnog octa
200 g šećera
100 g soli
papar u zrnu
lovorov list

Priprema:

U velikoj posudi zakuhajte vodu, jabučni ocat, šećer, sol, papar i lovor te ostavite desetak minuta na vatri da se istopi šećer i sol. Pustite da se tekućina ohladi.

Stapke blitve i cikle dobro očistite i narežite na 15 centimetara duljine i prebacite ih okomito u sterilizirane staklenke. Prelijte ih i tekućinom za kiseljenje, zatvorite i ostavite mjesec dana na mračnom mjestu.

Isti postupak možete napraviti i s cvjetovima medvjeđeg luka, ali ih prije stavljanja u staklenke blanširajte.

Ostatak tekućine za kiseljenje možete koristiti i za druge zimnice ili količinu smanjite za dvije trećine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:57