NOVI RECEPTI S BUČOM

Napravite kuglofe s bučom koji su na našem snimanju nestali u trenu, a tek kremasta torta...

 Berislava Picek/Cropix
Naša Slavica Šogolj pripremila je čak osam recepata s jesenskom kraljicom polja koje ove sezone jednostavno morate isprobati

Buča, bundeva, tikva sve su to nazivi za ovu jednogodišnju biljku - kraljicu jeseni. Mnogo je vrsta, no na našim tržnicama i trgovinama dostupne su Butternut tikva, Patišon tikva, Hokaido, Špageti tikva, muškatna, Turkinja, Kabocha tikva ili ona domaća obična narančasta bundeva. Ono što je bitno sve su jestive i od njih možete napraviti ukusna slana ili slatka jela. One male zanimljivog oblika i šara su isključivo dekorativne, imajte to na umu.

Bundeve su pune vlakana i preporučljivo ih je jesti što više. Iskoristite dostupnost mnogih vrsta te ih pospremite na neki od predloženih načina u nastavku teksta. Bundeve je najbolje čuvati cijele na suhom i hladnom mjestu. Tada zaista mogu dugo trajati. Ako stavljate u zamrzivač poželjno ih je pospremiti očišćene u obliku kockica ili naribane. Pire je isto dobra varijanta, u tom slučaju kad god poželite možete napraviti nešto s ovom namirnicom, jer već ste odradili pola posla. Jer najčešće ju morate najprije kuhati ili peći da biste dobili finalni proizvod, osim kad su u pitanju juhe i variva. Buču kada jednom prerežete iskoristite čim prije, stajanjem gubi nutritivne vrijednosti i brzo dolazi do propadanja.

image
Berislava Picek/Cropix

Činjenica je da bundevu najčešće ne koristimo mjesecima, pogotovo ne ljeti, a onda u jesenskom periodu, kada se recepti krenu pojavljivati posvuda, želimo napraviti jela od doručka do večere, ali i deserta. Koju god bundevu odabrali pripremu jela započnite njezinim pranjem. Ne morate pretjerivati jer ne jedete vanjsku kožu, uklonite prljavštinu i ostatke zemlje. Obrišite kuhinjskim papirom. Ono što vam dalje treba je dobar nož s oštrom oštricom da biste ju prepolovili. Sada žlicom ostružite sve sjemenke i pulpu. Pire od bundeve možete dobiti na dva načina kuhanjem na pari ili pečenjem u pećnici. Ako kuhate na pari maknite kožu, meso bundeve narežite na kockice i stavite u posudu za kuhanje na pari. Ako pak pečete u pećnici narežite buču na manje šnite, koru ostavite te na laganoj temperaturi pecite oko sat vremena ili dok ne omekša. Jedan i drugi postupak je ispravan. Kuhanu na pari možete usitniti vilicom, gnječilicom za krumpir ili električnom sjeckalicom. Mana pripreme na pari je što buča može biti malo vodenasta, ako to radite u pećnici, ta mogućnost je vrlo mala. Onu pečenu u pećnici kada se ohladi morate očistiti od kože te zatim usitniti. Pire možete pospremiti u vrećicu i staviti u zamrzivač gdje može stajati par mjeseci.

Tikve korištene za ovaj editorijal su muškatna i butternut tikve. Meso jedne i druge je narančaste boje i slatkastog su orašastog okusa. Idealne su za slatka i slana jela.

MINI KUGLOFI OD MUŠKATNE TIKVE

image
Berislava Picek/Cropix

TORTA S KREMOM OD MUŠKATNE TIKVE

image
Berislava Picek/Cropix


Turkinja ima fino narančasto meso slatkastog okusa. Obično se peče narezana na kriške u pećnici. Može joj se dodati na kraju slatki ili slani umak jer savršeno odgovara.

PEČENA TURKINJA S UMAKOM OD JOGURTA

image
Berislava Picek/Cropix


Hokaido tikva s vanjske strane je narančaste boje prošarana zelenim nijansama. Ispod vanjske kože nalazi se čvrsto meso vrlo nježnog okusa koje malo podsjeća na kesten. Ova tikva idealna je za juhe, variva, musake te ju se cijelu može puniti mesom ili povrćem.

TOPLI NAPITAK OD HOKAIDO TIKVE I KAVE

image
Berislava Picek/Cropix


Patišon tikva malih je dimenzija i pomalo spljoštenog oblika. Bijele je boje izvana i iznutra, a okusom podsjeća na krastavce. Idealna je za punjenja mesom primjerice, jelo je sočno i interesantnog okusa. Namjena joj je isključivo za slana jela.

PUNJENA PATIŠON TIKVA

image
Berislava Picek/Cropix


Špageti tikva duguljastog je oblika i žute boje. Posebnost ove tikve je što joj se nakon termičke obrade meso razdvaja u trakice slične špagetima. Dosta je neutralnog okusa pa je idealna kao podloga za mesna punjenja za umake, ali i za slastice. Uz fine mješavine začina odlična je u toplim napitcima.

POPEČCI OD ŠPAGETI TIKVE

image
Berislava Picek/Cropix


Kabocha tikva intenzivne je zelene boje i tanke kore. Njezino meso intenzivne narančaste boje može se koristiti za namaz, varivo, ali i za pripremu slatkih krema ili sokova. I na kraju dolazimo do one klasične narančaste bundeve koju smo navikli često jesti i viđati u obliku pečenih šnita. Samo pripazite jestiva je slatkastog aromatičnog okusa, dok je ona nejestiva, užasno gorka i trpka. To vam je siguran znak da ju ne jedete jer nije dobra za vaše zdravlje. Ako probate nešto takvo odmah ispljunite, jer je nejestiva.

SLATKA PECIVA OD KABOCHA TIKVE

image
Berislava Picek/Cropix


Koju god buču odabrali inspirirajte se našim editorijalom i pripremite finu deliciju u slatkoj ili slanoj varijanti.

HUMUS OD PEČENE BUČE

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:55