ŠTO KUHATI?

Napravite klasično varivo s povrćem i grahom, dodajte njoke i sve zapecite za još bolji ručak

 Nataša Rajčević/burbon i borovnice
Omiljeno jelo na žlicu upravo je postalo još malo bolje, probajte varivo na ovaj način...

"Za početak ćemo napraviti klasično varivo s povrćem i grahom, zatim umiješati njoke i sve zapeći kako bismo dobili još ukusniju verziju. Meni je osobno ovo jelo najbolje nakon otprilike sat vremena nakon pripreme. Tad se svi okusi potpuno prožmu i umak se dodatno zgusne. Naravno, slobodno ga možete jesti i odmah nakon pripreme, samo imajte na umu da će vam tad biti malo jušniji", opisala nam je postupak pripreme i najbolji način za uživanje u njokima s keljom i grahom Nataša Rajčević s bloga burbon i borovnice.

Za 4 osobe trebat će vam:

2 žlice maslinovog ulja

500 grama kuhanog graha, ocijeđenog od vode *možete koristiti i grah iz konzerve* (ja sam koristila crveni i bijeli grah)

2 veće paprike, narezane na kockice (ja sam koristila crvenu i žutu)

1 manja čili paprika, narezana na sitno (pripazite na jačinu papričice)

poriluk, narezan na kolutove

2 režnja češnjaka, naribana

nekoliko velikih listova (oko 150 grama) kelja, narezanog na trakice

0.5 l povrtnog temeljca

konzerva (250ml) sjeckanih rajčica

500 grama kuhanih njoka

sol, papar, dimljena crvena paprika, malo dimljenog chipotle umaka

Priprema:

U većoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje pa zdinstajte poriluk i papriku, oko 5 minuta. Dodajte čili papriku i češnjak pa još kratko dinstajte. Sad dodajte povrtni temeljac, sjeckanu rajčicu i kelj. Dobro promiješajte, dovedite do vrenja i smanjite vatru. Začinite pa kuhajte oko 20 minuta, povremeno miješajući. Po potrebi dodajte još malo vode ili povrtnog temeljca. Dok se umak krčka, skuhajte njoke po uputama na pakiranju. Kad je kelj omekšao, probajte umak i po potrebi doradite začinima. Dodajte kuhani grah, kuhajte još 2,3 minute pa dodajte i njoke. Promiješajte. Gotovo jelo prebacite u posudu za pečenje (bolje da je malo dublja), po želji pospite sa sjeckanim ljubičastim lukom pa pecite oko 15 minuta na 200 stupnjeva. Pustite da se ohladi nekoliko minuta i poslužite. Umak će biti jušan, ali će se nakon pola sata ili više dosta zgusnuti pa ako ga planirate podgrijavati, preporučila bih vam da dodate malo vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:32