Više ga ne kupujemo

Napravili smo preukusan chutney od šljiva i luka kojeg se ne možemo zasititi, evo recepta

Chutney od luka i šljiva

 Marko Miščević/Cropix
Kod nas su pripreme za zimnicu u punom jeku, pa se osim ajvara i pekmeza, u našem kotliću našlo i sve za izradu nove poslastice

Svojevremeno je naša kolegica Slavica Šagolj napravila prukusan chutney od šljiva i luka, pa s čitateljima za Dobre hrane podijelila i recept. Kako smo se posljednjih dana i sami "bacili" na izradu zimnice, odlučili smo isprobati tu njenu divotu koja se sve više ušuljala u našu kuhinju, hladnjake, smočnice i, naravno, na tanjure - i nismo požalili. Nabavili smo šljive na zagrebačkoj Zelenoj tržnici po 1,20 eura za kilogram, pa dio plodova odvojili za nekoliko teglica ovog izvrsnog dodatka uz pečeno meso i sireve.

Inače, chutney potječe iz tradicionalne indijske kuhinje, a sama riječ "chutney" dolazi od hindu riječi "chaṭnī", što u prijevodu znači "lizati". Dobiva se miješanjem voća, povrća, začina, octa i šećera te se kuha do guste teksture. Najčešće se poslužuje kao dodatak mesnim jelima ili sirevima, međutim, jednako ćete uživati u njegovim okusima i ako ga jednostavno namažete na koma kruha.

Chutney od šljiva i luka po receptu Slavice Šagolj

Trebat će vam:

400 g luka po vašem izboru
5 žlica suncokretova ulja
50 g grožđica
350 g svježih šljiva
100 g cvjetnog meda
120 g smeđeg šećera
200 ml crnog vina
120 ml vinskog octa
½ žličice mljevenog čilija
prstohvat soli

Priprema:

U veću posudu stavite ulje, lagano ga zagrijte i dodajte na tanke ploške narezani luk te ga pirjajte dok malo ne uvene. Zatim dodajte grožđice, na kockice narezane šljive, med, šećer, vino, ocat i začine. Kuhajte 20-30 minuta dok se smjesa ne zgusne. Topli umak odmah stavite u zagrijane (sterilizirane) staklenke i dobro zatvorite. Okrenite ih na stranu gdje je poklopac i ostavite pokrivene kuhinjskom krpom ili stoljnjakom da se tako ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:46