LUNCH INSPO

Možda sutra nećete putovati u Barcelonu, ali možete ispeći španjolsko pečenje sa starim kruhom

 Eva-Katalin I GMVozd
Obožavamo istraživanje stranih publikacija, danas nam je za oko zapelo pileće pečenje uz katalonski kruh s rajčicama

U poznatom svjetskom magazinu Australian Gourmet Traveller naišli smo na vrlo jednostavan recept za pečeno pile u kombinaciji s katalonskim kruhom s rajčicom. Prepečene šnite kruha, natrljane rajčicom, ponekad češnjakom i začinjene solju spadaju u kategoriju poznatih katalnoskih jela. Originalan naziv je pa amb tomàquet. Vjeruje se kako prvi recept datira iz 1884. godine kad su mještani na stari kruh počeli stavljati rajčice kako bi omekšao i postao ukusniji. Ovo siromaško jelo običavalo se jesti za doručak ili kao uvertira obilnijem jelu, a danas je i podloga za mnoge tapase. U Mallorci, inicjalnu verziju oplemenjuju s maslinama i kaparima i zove se pamboli amb tomàtiga

image
Eva-katalin/Getty Images/istockphoto

Pečeno pile uz katalonski kruh s rajčicom

Sastojci za 4 osobe:

4 češnja češnjaka, zgnječena i usitnjena

2 male žličice sušenog origana

1 žlica octa (jabučnog ili nekog drugog voćnog octa, u nestašici će poslužiti i vinski)

1,5 kg pileta (otkoštenog i uzdužno prerezanog)

1 štruca ciabatte, prepolovljena uzdužno

1 veća naribana rajčica (trebala bi biti što je moguće bogatija okusom, pa možda iskoristiti cherry rajčice zbog slatkoće)

1 žlica konšerve

2 žlice maslinova ulja

image
Gmvozd/Getty Images

Pomiješajte pola količine češnjaka, origana, octa, soka i korice narače u malu zdjelicu. Stavite pile na rešetku ili dasku pa obilno natrljajte meso prethodno pripremljenom marinadom. Pustite pile da tako odstji desetak minuta.

Na grill tavici tostirajte kruh sa svake strane po minutu dok se ne zahrska.

Zagrijte pećnicu na 200°C, a u međuvremenu pomiješajte ribanu rajčicu, konšervu, ulje i ostatak narančine korice i soka te češnjak. Začinite solju i paprom po želji.

Jednu stranu kruha položite na pleh za pečenje, prelijte s pola količine prethodno pripremljene kombinacije s ribanom rajčicom, položite pola pileta i prelijte ostatakom kombinacije s rajčicom. Pecite 40 minuta dok meso ne dobije lijepu zlaćanu boju.

Nakon 40 minuta izvadite pile iz pećnice, pustite da se ohladi desetak minuta pa poslužite uz salatu po izboru i kruh s rajčicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:46