PLAN ZA VIKEND

Meka peciva, brzi džem i pogačice za odrasle, imamo 3 sasvim drugačija recepta s jagodama

U slučaju da su vam dosadili klasici ili jednostavno želite isprobati nešto novo, ova tri recepta svakako spremite na sigurno mjesto

Krenula je sezona jagoda i, priznat ćemo vam, jedva smo je dočekali. Iako su cijene domaćih jagoda prilično visoke i kreću se između 3 do čak 5 eura, početak sezone već smo obilježili rekordnim pražnjenjem košarica u čak nekoliko navrata. Najdraže su nam još svježe, tek ubrane i slatke, no lagali bismo kada bismo rekli da ih s vremena na vrijeme ne volimo upakirati i u kakav dobar desert.

image

Fotografija: Instagram

Theintegratednutritionist Instagram/

Prošlog vikenda tako smo radili Pavlovu po receptu naše suradnice Slavice Šagolj, volimo od njih napraviti i brzinski biskvit kolač i upakirati ih u štrudle, ali kada smo nedavno naišli na ova tri recepta koja ostavljamo u nastavku, istog smo trena sve poznate slastice ostavili po strani, i baš ova sočna i meka peciva, sasvim poseban džem i pogačice s jagodama i šlagom stavili na vrh naše liste deserata koje obavezno moramo napraviti. Priprema nije komplicirana (osim ako i inače imate problema s pripremom tijesta kod kuće), a rezultat su slastice na spomen kojih već cure sline. Recepte potražite u nastavku.

DIZANO TIJESTO I JAGODE SE VOLE

Peciva s jagodama već na prvu zvuče kao dobra ideja za ljubitelje zasitnih i aromatičnih slastica, a još kada je u pitanju meko brioche tijesto koje se topi u ustima u kombinaciji s pečenim jagodama još bogatijeg okusa, rekli bismo, greške nema. Napravite ih već ovog vikenda, upakirajte u kakvu lijepu kutiju i iznenadite drage vam ljude ili, jednostavnije, počastite sebe za dobro odrađen tjedan iza vas. U oba slučaja ova će slastica biti više nego dobra ideja.

PECIVO S JAGODAMA

Za tijesto će vam trebati:
350 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
50 g šećera
prstohvat soli
140 ml mlakog mlijeka
5 jaja
250 g omekšalog maslaca
10 g suhog kvasca
1 žlica ruma
jaje za premazivanje
Za posip:
50 g maslaca
30 g brašna
2 vrećice vanilin šećera
Ostalo:
500 g jagoda
pola limuna
2 žlice smeđeg šećera

Priprema:
Stavite brašno, šećer, kvasac, sol, mlijeko i jaja u posudu za miješanje te električnom miješalicom ili ručno umijesite glatko tijesto. Dodajte na kockice narezan omekšali maslac te sjedinite sve sastojke. Tijesto će biti mekše, no neka vas to ne zabrinjava. Tijesto ostavite u posudi, prekrijte ga folijom i stavite u hladnjak minimalno 5 sati. Kada tijesto izvadite iz hladnjaka, bit će tvrđe i lako će se oblikovati. Rukama oblikujte tijesto u kuglice, a zatim ga rasporedite po posudi za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje i dlanom pritisnite u sredini kako biste lagano spljoštili kuglicu. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže još sat vremena. Prije pečenja, tijesto premažite razmućenim jajem, a zatim pospite mrvičastim posipom koji ste dobili tako da ste prstima pomiješali maslac, brašno i vanilin šećer. Posip dodajte samo po rubovima tijesta. U sredinu stavite jagode koje ste nasjeckali na tanke ploške, začinili sokom pola limuna i dvije žlice smeđeg šećera. Na svaki komad tijesta stavite žlicu ili dvije jagoda. Pecite 20-25 minuta na 185 stupnjeva. Prije posluživanja prebacite na rešetku za hlađenje i po želji pospite šećerom u prahu.

image
Zi3000/Getty Images/istockphoto

MALO DRUGAČIJI DŽEM U 20 MINUTA

Iako je sezona tek počela, a pripremu džema obično ostavljamo za one zadnje jagode u godini, ovog puta odlučili smo se okušati u pripremi jednostavnog džema s chia sjemenkama i acetom balsamicom. Blago kiselkast i dovoljno sladak, bit će idealan dodatak svakom doručku (prva jutarnja zobena kaša nikad nije bila bolja!), a njime možete premazati i različite biskvite za tortu, dodati ga tartevima ili spajati kekse. Pripazite samo, kako je u pitanju brzi džem, u hladnjaku može stajati tek do tjedan dana.

BRZI DŽEM OD JAGODA, CHIA SJEMENKI I BALZAMIČNOG OCTA

Trebat će vam:
500 g jagoda
75 g šećera
55 g chia sjemenki
1 žlica balzamičnog octa
Priprema:
Jagode operite i nasjeckajte na kockice. Stavite ih u srednju posudu i kuhajte 5-8 minuta, dok ne otpuste sok. Dodajte šećer i kuhajte dok se ne otopi. Maknite s vatre, umiješajte chia sjemenke i balzamični ocat. Pustite da stoji 10-ak minuta, povremeno pomiješajte, a kada postane gusto, prebacite u sterilizirane staklenke i spremite u hladnjak do korištenja. U hladnjaku držite do tjedan dana.

image
Nerudol/Getty Images/istockphoto

POGAČICE S JAGODAMA ZA ODRASLE

Želite li, pak, dodatno začiniti druženje s prijateljima ukusnom, a jednostavnom slasticom, razmislite o pripremi ovih pogačica s jagodama u vinu i tučenim vrhnjem. Priprema ovog deserta neće vam oduzeti previše vremena, a rezultat će biti elegantan zalogaj koji bi se mogao svidjeti svima za stolom te bi vas dio ekipe mogao čak i zatražiti recept.

POGAČICE S JAGODAMA U VINU

Trebat će vam:
200 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica soli
110 g dobro ohlađenog maslaca
170 ml mlijeka
Za jagode:
500 g jagoda
2 žlice smeđeg šećera
50 ml rose vina
1 žlica limunova soka
Dodatno:
500 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol u većoj zdjeli. Naribajte maslac i dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima. Pomiješajte pa dodajte mlijeko, cijelo vrijeme miješajući vilicom. Pomiješajte sve sastojke, ali nemojte ih previše mijesiti. Dovoljno je tek da se povežu. Rasporedite tijesto po papiru za pečenje. Možete izrezati krugove, a možete ga vaditi žlicom za sladoled. Između svakog komada tijesta ostavite prostor. Pecite u pećnici 15 do 17 minuta. Kada su gotove, pogačice ohladite. Za to vrijeme napravite jagode. Nasjeckajte ih i stavite u veću zdjelu. Dodajte šećer, rose vino i limunov sok. Dobro pomiješajte i pustite da sve zajedno stoji 10-ak minuta, a zatim kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi i dobijete jagode u gustom sirupu. Prije posluživanja istucite slatko vrhnje s vanilijom. Poslužite pogačice s jagodama i tučenim vrhnjem,

image
Irina Taskova/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:42