Trebat će vam:
1 kg batata
315 g brašna
1 jaje
sol
160 g prženih i oguljenih lješnjaka
60 g svježeg lišća peršina
1 žličica sitno ribane limunove korice
125 ml maslinova ulja
60 g ribanog parmezana
Priprema:
Skuhajte batate u kori dok ne omekšaju pa ih dobro ocijedite. Ogulite ih i prerežite na pola. Protisnite batat izravno na lagano pobrašnjenu površinu pa pustite da se malo ohladi. Posipajte naokolo 265 g brašna. Napravite udubinu u hrpi od batata, dodajte jaje i sol. Vilicom umutite jaje i počnite mu dodavati batat, na kraju dodajući i brašno. Skupite tijesto na jednu hrpu. Preostalo brašno pospite preko tijesta i vrlo lagano mijesite dok ne dobijete meku i lagano ljepljivu kuglu. Prekrijte je krpom i stavite sa strane. Radnu površinu i dva lima za pečenje pospite brašnom. Odrežite komad tijesta i lagano ga zarolajte u valjak promjera 2 cm. Izrežite na komade od oko 2,5 cm. Oblikujte njoke. Stavite na pripremljeni lim. Ponovite s preostalim tijestom. U sjeckalici pomiješajte lješnjake, peršin, koricu limuna i žličicu soli. Pulsirajte sjeckalicom dok se lješnjaci ne usitne, a zatim, dok sjeckalica radi, polako ulijevajte maslinovo ulje dok se ne formira gruba pasta. Dodajte još ulja ako je potrebno kako biste postigli gustu konzistenciju. Prebacite pesto u zdjelu i umiješajte naribani sir. Žlicom dodajte malo pesta u zagrijanu veliku zdjelu za posluživanje. Zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu na jakoj vatri. Dodajte polovinu njoka u kipuću vodu i kuhajte dok ne omekšaju i ne postanu rahli, ali kuhani. Premjestite ih u zdjelu za posluživanje i lagano prelijte pestom, a po potrebi dodajte malo vode od kuhanja da dobijete umak. Poklopite da ostane toplo. Ponovite postupak kada skuhate preostale njoke. Žlicom dodajte još pesta i nježno promiješajte pa poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....