Dobra ideja

Ljetne tikvice u teglice! Imamo odličan recept za kiseljenje pa ćete u njima uživati i kad im nije sezona

 Rudisill/Getty Images
Pripremite tekućinu za kiseljenje, kombinaciju omiljenih začina i spremite izvrstan prilog za burgere, sendviče i salate

Ljeto je i službeno tu, što znači da kod domaćih OPG-ovaca napokon možemo pronaći dobre tikvice! Iako su se mnogi već naviknuli na one iz plastenika ili uvoza, koje su gotovo cijele godine na policama u supermarketima, ove prave ljetne ipak su posebna poslastica.

Sigurno ste jedva dočekali da u svoje vrećice za kupovinu ubacite čvrste i sjajne tikvice, a dobrih ideja kako ih pripremiti doista ne manjka. Možete ih spiralizirati i tako sirove jesti umjesto tjestenine s raznim ukusnim umacima ili pak narezati na mandolinu sasvim tanko za fini povrtni carpaccio začinjen s malo octa i maslinova ulja. Na one malo hladnije dane vrijedi ih puniti drugim povrćem, sirom i mesom pa zapeći u pećnici, a kada se okupi društvo oko vatre, obavezno ih nabrzinu baciti na roštilj da dobiju fini miris dima. Ribane su dobre u popečcima, na prutiće narezane tikvice mogu se i pohati, a osim sirovih i pečenih, možemo ih jesti i kisele!

image
Fcafotodigital/Getty Images

Za prste polizati

Kada su na tržnicama dostupne fine mlade tikvice, idealan je trenutak da se od njih napravi jednostavan, a efektan prilog za brojna ljetna jela, od sendviča i brusketa do raznih salata. Možete ih narezati na trake pomoću gulilice za povrće ili na tanke ploške, a ako su vam draže malo tvrđe tikvice koje hrskaju, narežite ih ipak malo deblje prije kiseljenja. Što su ukiseljene tikvice duže u hladnjaku, to će, sasvim logično, biti mekše. Tekućinu za kiseljenje možete pripremiti pomoću različitih vrsta octa - želite li malo žešći okus, neka klasični omjer vode i octa od 1:1 prevagne ipak u korist octa. Eksperimentirajte s domaćim jabučnim octom ili pak delikatnijim i blago slatkastim rižinim octom. Izbjegavajte samo one izrazito koncentrirane kao što je, primjerice, balzamični ocat. Pripazite kod soljenja tekućine jer same tikvice treba prethodno posoliti.

image
Wirestock/Getty Images/istockphoto

Začin po začin

Dok kuhate tekućinu za kiseljenje, dodajte joj crni ili zeleni papar, različite vrste sjemenki gorušice, lovorov list, kardamom, kim ili sjemenke korijandera. Vrijedi isprobavati različite opcije dok ne dođete do svoje savršene kombinacije, a jednom kad tikvice prelijete tekućinom za kiseljenje, već nakon dva dana bit će spremne za kombinaciju. Ubacite ih u burger, poslužite uz kobasice s roštilja, a u svježu salatu ih možete dodati uz malo njihove tekućine umjesto octa. Kombinirajte ih uz različite vrste sira, poslužite kao grickalicu uz krekere i pivo i uživajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:51