ZAMIJESILI SMO TIJESTO

Kada pojedete sarmu, a ostane vam pire krumpira, napravite ova jednostavna, meka peciva

Dok jedemo zadnje zalogaje novogodišnje sarme i ponovno ne pogađamo skuhati taman dovoljno pire krumpira, ostatke koristimo na pametniji način

Nije nam se jednom dogodilo da nam, nakon što ispraznimo već drugi tanjur sarme, u loncu ostanu još žlica, dvije ili tri pire krumpira. Taman nedovoljno za pripremu njoka ili knedli, ali i dalje previše za još jednu porciju ručka. Kako pire krumpir ne bismo bacali, ovog smo ga puta odlučili iskoristiti na pametniji i daleko ukusniji način i napravili smo meka, gusta peciva.

Postupak pripreme više je nego jednostavan, a osim ostataka pirea neće vam trebati nikakvi drugi posebni sastojci. Kvasac, brašno i sol, sigurni smo, ionako već imate u kuhinjskom ormariću pa vam sada ostaje samo još umijesiti tijesto, strpljivo pričekati da se digne i oblikovati ga u kuglice.

image
Lidija Lončarić/

U nastavku ostavljamo bazičan recept, a vi ga možete nadograditi pa kuglice puniti mozzarellom i drugim dodacima, premazati sve zajedno mješavinom otopljenog maslaca, češnjaka i peršina ili jednostavno poslužiti kuglice još tople i od njih raditi mini sendviče.

Trebat će vam:

oko 200-250 g pire krumpira

1 žlica suhog kvasca

oko 500 g bijelog glatkog brašna

mlijeko po potrebi

sol

Priprema:

Pire stavite u veću zdjelu, dodajte kvasac i uz miješenje postepeno dodajte brašno. Ne trebate potrošiti cijelu količinu brašna ako ste formirali čvrsto tijesto od onoga što ste već dodali. Ako dodate previše brašna odjednom, smjesi dodajte i malo mlijeka. Na kraju ubacite sol i oblikujte u kuglu. Premažite kuglu uljem i pustite da se diže. Kada se tijesto diglo, oblikujte male loptice, a zatim ih posložite u oblik po želji u posudu koju ste obložili papirom za pečenje. Neka se dižu još 20-ak minuta. Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok kuglice ne poprime boju i udvostruče se. Izvadite iz pećnice pa dodatno premažite maslacem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:22