AKO VAM SE JEDE SLATKO

Izgleda kao krafna, ali je lagano i prozračno, isprobali smo slasno talijansko pecivo i baš nam se svidjelo, evo recept

Iako ciambella podsjeća na američku krafnu s rupom u sredini, po tijestu je više nalik briošu

Premda se talijanski specijaliteti pripremaju diljem svijeta, postoje ona jela i slastice koje pripremljene po originalnoj recepturi možete pojesti samo unutar granica te zemlje. Jedna od njih je ciambella, slatko pecivo za koje se vjeruje da je recept osmislio Leone Ciambelli, svjetski poznati španjolski slastičar.

Leone je zahvaljujući svojim fantastičnim slasticama, čije je recepte čuvao za sebe, osvajao brojne nagrade, no najzanimljivije je prvo mjesto koje je osvojio za ciambellu kao originalnu slasticu, a kojom sam u tom trenutku uopće nije bio zadovoljan. Naime, dan prije jednog od natjecanja njegov najveći rival ukrao mu je recept i poslao svog sina da mu uništi tortu, i to tako što je u sredinu torte urezao početno slovo svoga imena Osvald. Upravo zahvaljujući tome pecivo je dobilo danas prepoznatljiv oblik, a ostalo je, kažu, povijest.

image
Pexels

Osnovna i najpoznatija verzija ovog kolača može se pripremiti od brašna, praška za pecivo, soli, jaja, mlijeka, šećera, maslaca i aroma. Uobičajene arome su limun, naranča, čokolada ili vanilija, a Talijani kažu i kako se tajna tajna pripreme ove poslastice krije u svježim jajima i domaćem maslacu.

Ovo pecivo nalik krafnama je, prženju unatoč, mekano, lagano i prozračno. Gotovu ciambellu Talijani najčešće poslužuju uvaljanu u prah od cimeta i šećera, za razliku od američkih donuta koji se prelijevaju raznim šarenim šećernim glazurama ili čokoladom.

Iako se izvorno ova slastica konzumirala na švedskom stolu, obiteljskim večerama ili vjenčanjima, ona se danas uglavnom poslužuje za doručak s mlijekom ili kao međuobrok tijekom dana. Ciambella fritta proizvodi se u velikom broju talijanskih slastičarnica, ali je toliko popularna da imajte na umu da, ako želite pojesti jednu u poslijepodnevnim satima, vjerojatno je više nećete pronaći! Ako se pak želite okušati u izradi ove slastice, u nastavku potražite recept.

image
Privatni album

CIAMBELLA FRITTA

Trebat će vam:
330 g brašna tipa 00
230 g brašna tipa Manitoba
130 ml punomasnog mlijeka
130 ml vode
1 žličica suhog kvasca
1 jaje
50 g šećera
50 g domaćeg maslaca
9 g soli
ribana korica 1 velikog limuna
naribana kora 1 veće naranče
1 žlica arome vanilije
Otprilike 1l ulja za prženje

Priprema:

Naribanu koru (nešpricanih) limuna i naranče najprije marinirajte minimalno dva sata s aromom vanilije. Pomiješajte 95 grama brašna (pola 00, pola Manitoba) s 50 ml vode i 50 ml mlijeka. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom dok se ne pojave mjehurići. Zatim dodajte ostatak brašna, mlijeka, vode i na kraju šećer. Promiješajte, dodajte jaje, usitnjeni maslac i sol. Kada tijesto postane sjajno i dobro izmiješano, stavite ga u zdjelu i pustite da se diže najmanje 3 sata (dok ne utrostruči svoj volumen). Razvaljajte ga valjkom i oblikujte krugove s rupom u sredini - rezačem za tijesto ili čašama i zdjelicama da dobijete oblik krafne. Pustite ih da odstoje na sobnoj temperaturi dok se volumen ne udvostruči, a zatim pržite ciambella frittu jednu po jednu u kipućem ulju. Na kraju ih osušite upijajućim papirom i prije posluživanja pospite šećerom ili ih napunite kakvim dobrim slatkim namazom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:12