Koristite li ih?

Ili ih obožavate ili za njih uopće ne znate, a savršene su za marmeladu i liker nalik amaretu

 Unsplash
Ako ste se ovih dana našli na moru, možda ste se zapitali kakvi su to lijepi žuti plodovi na stablima. Ne griješite, jako su dobri!

Nešpula ili japanska mušmula je biljka podrijetlom iz Kine, iz koje je nakon tisuća godina rasta u divljini, uvezena u Japan za vrijeme dinastije Tang. Ubrzo nakon njenog otkrića proširila se na ostale dijelove svijeta, a uspijeva na različitim tipovima tla. Ipak, ne podnosi doline u kojima se nakuplja hladan zrak kao ni vapnenasto tlo. Nešpula cvate zimi kada većina ostalih vrsta miruje. Plodovi dozrijevaju vrlo rano, pa ih tako već neko vrijeme možemo pronaći kako na stablima na našim otocima i obali, ali i na tržnicama u unutrašnjosti zemlje.

image
Unsplash

Zreli plodovi imaju slatkast okus - nešto između breskve i manga s izraženom notom kiselosti, tamnije su žute boje, a rukom se posve lako mogu odvojiti od stabljike. Mekani su na dodir, a koža im je prekrivena sitnim dlačicama. Moguće ih je jesti svježe, osušene, a u nekim ih zemljama i konzerviraju. U našim krajevima nešpula se najčešće koristi za izradu likera i marmelade, a moguće ju je koristiti u desertima, za koktele, kao nadjev za pite ili kao umak. Odlično se slaže s voćem poput banane, naranče i kokosa.

Tek ubrani plodovi nešpule mogu se zamrznuti ili svježi držati u hladnjaku nekoliko dana, a otprilike 5 dana je period koliko se reli plod nešpule može držati na sobnoj temperaturi. No, nemojte se zavarati, čak i kad joj koža počne poprimati smeđu boju, nešpulu možete jesti. Bit će puno slađa i okusom podsjećati na listopadnu sestričnu - mušmulu. AKo vam je ove godine ostalo viška plodova i ne znate što biste s njima, možete ih iskoristiti za dva provjerena recepta - liker i marmeladu za koje vam recept ostavljamo u nastavku.

LIKER OD NEŠPULE

image
Pexels

Trebat će vam:
20-30 sjemenki nešpule
1 l rakije
300 g šećera (po želji i više)

Priprema:
Pripremite veliku staklenku sa širokim grlom - operite je i sterilizirajte. Sjemenke nešpula operite i uklonite moguće opne od voća pa ih posušite na papirnatom ubrusu. Stavite ih u suhu i steriliziranu staklenku, na njih stavite šećer pa uspite rakiju. Ako volite slađe likere, slobodno povećajte količinu šećera na 500 - 600 g, ali prilagodinte i staklenku da u nju sve stane.

Staklenku dobro zatvorite i protresite oprezno svaki dan dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Tako pripremljen liker držite zatvoren u staklenci na tamnom mjestu oko 40 dana, a nakon toga procijedite i koristite. DObit ćete liker nalik amaretu.

MARMELADA OD NEŠPULE

image
Unsplash

Trebat će vam:
1 kg očišćenih nešpula
250 g šećera
sok 2 limuna

Priprema:
Nešpule operite, uklonite im sjemenke pa ih prepolovljene ubacite u duboku posudu i usitnite štapnim mikserom. Smjesu sad prebacite u lonac, dodajte joj šećer i limunov pa kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zavrije. Ostavite da krčka 5-10 minuta, pa vrućom marmeladom punite prethodno sterilizirane staklenke. Zatvorite, okrenite na stranu poklopca i prekrijte kuhinjskom krpom ili ručnikom i ostavite da se ohladi. Tako pripremljene marmelade pospremite na tamno mjesto i koristite već uz prve palačinke, biskvit ili pitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 09:03