Magunje, maginje, mogunje, prvke, prpke, jagodnjaci, samo su neki od naziva za plodove planike, zaboravljene, ali veoma ukusne i ljekovite.
Jedan od naših najboljih mladih chefova, talentirani Grgo Bačelić, koji je prošle godine preuzeo kuhinju šibenskog Bistro Bara Visiani, a ove godine za svoje kuhanje upravo tamo osvojio drugo mjesto u kategoriji Najbolji kreativni urbani restoran na dodjeli Dobrih restorana, podsjetio nas je na ovaj zaboravljeni plod kada je nedavno od njega napravio kompot i marmeladu, otkrivši nam recept za sirup koji je korišten za oboje.
Ova biljka, rasprostranjena u zemljama oko Sredozemlja, a kod nas ga ima u priobalnom području u Istri, na Kornatima i u Dalmaciji, Bačeliću je bila inspiracija za slastice koje će neke, baš kao i njega, vratiti u djetinjstvo ili vam pak otkriti neke nove opojne okuse.
"Sa željon poklanjanja zaslužene pažnje samoniklom bilju i voću, u kreiranju jesenskog menija doša je red na magunju – nekima poznatu i kao maginja, planika ili prvka, a nekima i posve nepoznatu. Ja joj pantin okus još od malih nogu, brali bi je kad i masline, ali uvik uz upozorenje da ne pretjeramo jer kažu: ‘Opit ćeš se!‘. Iako ne izgleda tako, jednom ubrana, zrila magunja zapravo je jako mekana i brzo se kvari pa zahtijeva brzu konzumaciju ili obradu. Poslin nekoliko prizrilih boba odlučija san se na jednostavnu obradu – kompot da joj sačuva teksturu i marmeladu da joj istakne okus.
Ubrane magunje podilija san u dvi posude. Meke (one najslađe) za marmeladu, a one malo tvrđe za kompot. Za kompot san pripremija sirup od vode i šećera, aromatizira ga liston smokve i ploškama limete. Prethodno sterilizirane tegle napunija san opranin magunjama, zalija vrućin sirupon i pustija da odstoje bar tjedan dana prije upotrebe. Meke sam magunje raskuva podlivajući ih prethodno pripremljenin sirupon, potom ih izblenda i također punija u tegle.
Dok je kompot odležava stvorila se ideja za desert – mramorni kolač! Po meni jedan od najlipših jednostavnih kolača, nezaobilazan desert nediljnih ručaka u ciloj Hrvatskoj. Između crno-bilih slojeva mramornog složija san red marmelade i red kompota od magunje. Magunje i mramorni – savršeni u svojoj jednostavnosti učinili su desert posebnin.
Pravo je zadovoljstvo uz malo truda i mašte, a s puno poštovanja, zaboravljenin namirnicama vratiti zasluženi sjaj. Naše je bogatstvo što takvih namirnica imamo u izobilju, a nek nam bude zadatak da ih ponovno upoznamo i kroz jela svima ponosno predstavimo", kazao je Bačelić te nam ostavio ovaj primamljiv recept.
SIRUP OD MAGUNJA
Omjeri za sirup:
1 litra vode
600 g šećera
1 limeta narizana na ploške
3-4 lista smokve
sok limuna po želji
Priprema:
Sve zajedno prokuhamo. Za kompot napunjenu teglu magunjama zalijemo vrućim sirupom, zatvorimo tegle te ostavimo minimalno 7 dana do konzumacije, dok za marmeladu koristite 2-3 dl sirupa po kilogramu magunja, ovisno o zrelosti ploda. Što je magunja zrelija zahtijeva manje sirupa tijekom kuhanja.
"A za mramorni kolač vjerujem da svatko ima svoj najdraži recept", kazao nam je Bačelić na kraju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....