Trebat će vam:
1 kg jadranske lignje
crnilo sipe ili lignje
1 l ribljeg temeljca
4 kapule
2 režnja češnjaka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1 žlica koncentrata rajčice
50 g staroga kruha
sol i papar
riblji temeljac - recept prema vašem ukusu
Priprema:
Lignje očistiti tako da se odvoji glava od tijela, izvade se iznutrice i kost pazeći da se ne ošteti vrećica s crnilom. Oči odvojiti od glave i ukloniti zub koji se nalazi ispod glave. Kožu oguliti i nasjeckati očišćene komade na veličinu zrna riže. Povrće oprati u mlakoj vodi kako bi se uklonile nečistoće te nasjeckati “brunoise” (male kockice). Zagrijati tavu s maslinovim uljem. Prvo pržiti češnjak dok ne dobije zlatnu boju, a zatim dodati kapulu i tri vrste paprike. Nakon 30 minuta dodati 1 žlicu koncentrata rajčice i pržiti na ulju kako bi se iskuhao jak okus koncentrata, povrće pržiti dok ne dobije zlatno-smeđu boju. U idućem koraku dodati crnilo liganja izvađeno prilikom čišćenja, tintu iskuhati 2 - 3 minute te dodati riblji temeljac i kruh. Kad prokuha, kuhati još 10 minuta. Navedene sastojke miksati pomoću ručnog miksera dok se ne dobije konzistencija guste juhe. U drugoj tavi zagrijati maslinovo ulje dok se ne zadimi, dodati isjeckane lignje i pržiti dok ne počnu pucketati te pomalo dodavati pripremljenu smjesu - treba je dodavati i reducirati kako bi se pojačao okus. Smjesu dodavati dok lignje ne postanu mekane. Začiniti solju i paprom te poslužiti.
IMAMO RECEPT
GENIJALNA IDEJA: Morate isprobati ovaj sjajan crni rižot od liganja bez riže
Dobili smo recept za fantastičan crni rižot od liganja bez riže. U nastavku saznajte kako ga pripremiti...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....