ŠTO KUHATI DANAS?

Brzo, jeftino i slasno: palenta s kiselim vrhnjem i čvarcima ultimativni je comfort food

 Berislava Picek/Cropix/
Donosimo recept, ali i nekoliko dobrih savjeta kako ovo jednostavno jelo skuhati još bolje

Jedva smo dočekali vikend i uživanje u jednostavnoj, a utješnoj i kod kuće pripremljenoj hrani koja grije iznutra i izvana. Pad temperatura od nas traži topla jela u kojima možemo uživati čak i na kauču, dok pokriveni toplom dekom gledamo omiljenu seriju ili film. Upravo zato, danas radimo ultimativno utješno jelo za hladne dane – palentu s vrhnjem i čvarcima. Osim što će vas cijeli ručak koštati manje od 30-ak kuna, brzo je gotov i kod pripreme nećete uprljati previše suđa.

Koristiti možete instant palentu, ali još bolja opcija bit će na tržnici potražiti pravu, grublju kukuruznu krupicu pa je kuhati nešto dulje i uživati u punijem okusu i zanimljivijoj teksturi. Kad ste već tamo, kupite i domaće čvarke pa dio grickajte putem do kuće, a ostatak ostavite za namirnicama skroman, ali okusima zbilja raskošan ručak. Svemu obavezno dodajte i vrhnje kako biste na najbolji način zaokružili tanjur. Uz ovo jelo neće vam trebati čak ni salata, no ako je ipak zaželite, dobra opcija bit će ukiseljena paprika ili krastavci, ali i klasična zelena salata.

Recept potražite u nastavku.

KUHAJ BOLJE

Kuhanje palente od prave kukuruzne krupice vrlo je lako, no iziskuje dosta vremena.

U visoku, duboku posudu stavite vodu i posolite po želji. U zakuhanu vodu pomalo dodajte krupicu te neprestano miješajte drvenom kuhačom i pritom pazite da se ne stvore grudice. Gustoća ovisi o vašem ukusu, no imajte na umu da će se palenta stisnuti kada se ohladi.

Vrijeme kuhanja ovisi o brašnu, njegovoj svježini i o tome kako je mljeveno, ali u svakom slučaju potrebno je kuhati najmanje 45 minuta, i to uz neprestano miješanje. Pred kraj kuhanja možete dodati kockicu maslaca ili svježe naribanog sira kao što je parmezan.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Trebat će vam:

1 šalica (od 2 dcl) palente

pola šalice čvaraka

1 šalica domaćeg kiselog vrhnja

2 žlice maslaca

sol

Priprema:

U posudu staviti tri šalice vode i 1/2 žlice maslaca. Kada voda počne vriti, uliti palentu i miješati dok ne bude kuhana, na kraju umiješati još 1/2 žlice maslaca i posoliti. U manjoj tavi rastopiti maslaca i na njega izliti kiselo vrhnje te miješajući kuhati oko minutu na laganoj vatri pa preliti još vruće po palenti. Na kraju sve posuti sitno nasjeckanim čvarcima. Jelo se jede samostalno, no ako želite, možete dodati i prženi luk ili poslužiti neku kiselu salatu, poput paprike ili krastavaca.

ŠTO S OSTACIMA?

U slučaju da vam ostane palente, dok je još topla, prebacite je u posudu pravilnog oblika (primjerice, za pečenje), pustite da se stisne, režite na željene oblike, a zatim zapecite u pećnici ili na tavi te iskoristite umjesto kruha za bruschette, kao prilog gulašu ili poslužite uz pečene srdele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:38