Neočekivani dodatak

Ako volite zapečeni krumpir, onda će vam se ovo jelo svidjeti jer ima posebno dobar okus

 Gingagi/Getty Images
Najbolje je što ga možete jesti i toplo i hladno, a nije vam potrebna cijela vječnost da ga pripremite

Priprema: 25 minuta • Kuhanje: 1 sat 20 minuta • Porcija: 4-6

Trebat će vam:

750 g malih krumpira slične veličine
sok 1 limuna
350 g korijena celera
450 g mrkve
125 g maslaca
3 režnja češnjaka
svježe grančice timijana
75 ml povrtnog temeljca
sol i papar

Priprema:

Narežite krumpire na tanke kriške, prelijte ih hladnom vodom i dodajte malo soka od limuna da ne izgube boju. Celer također narežite na tanke kriške pa ostavite sa strane s krumpirima, pazeći da su prekriveni zakiseljenom vodom. Mrkvu narežite na tanke ploške. Zagrijte pećnicu na 190 °C. U manjoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte zdrobljeni češnjak i pecite ga minutu. Umiješajte timijan pa maknite s vatre. Nanesite malo maslaca od timijana u veliku vatrostalnu posudu, duboku oko 6 cm. Ocijedite krumpir i celer i osušite čistom kuhinjskom krpom. Trećinu krumpira složite u sloj u posudu, lagano preklapajući ploške. Premažite s još maslaca od timijana, začinite, zatim stavite sloj celera, pa još jedan sloj krumpira. Prelijte s još maslaca, začinite i stavite sloj mrkve pa još maslaca. Dobro pritisnite slojeve, zatim premažite novim slojem maslacem i završite s preostalim krumpirom, preklapajući ploške. Prelijte preostalim maslacem. Ulijte vrući temeljac u posudu oko rubova, pokrijte folijom i stavite u lim za pečenje. Pecite u pećnici 50 minuta, dok krumpir ne omekša. Pojačajte temperaturu na 200 °C, maknite foliju i pecite još 30 minuta, dok gornji sloj ne porumeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:19