Ljetni hit s roštilja

Ako volite bogate okuse, ovako pripremljeni pileći ražnjići bit će i vaš favorit

Naravno, možete ih pripremiti i na tavi, no okus roštilja daje mu onu posebno dobru notu u okusu

Doba je godine kad nam svima prijaju lagana jela, no da su pritom i ukusna te da ih možemo jesti jednako slasno i topla i hladna. Tražeći inspiraciju, ovoj smo temi posvetili serijal članaka, za koje nam je u kuhinji iskusna i maštovita Ana Antunović podijelila nekoliko recepata.

Prvo nam je Ana pokazala kako pravilno tranširati pile i kako iskoristiti dobivene komade mesa, a zatim je otkrila i marinade bez kojih će svaki roštilj biti još bolji. Nakon toga, ova mlada zaljubljenica u kuhanje rodom s Pelješca, koju smo imali prilike prije par godina gledati u populatnom televizijskom gastro showu, dok danas kreira sadržaj na Instagram stranici @kuhana_i_pecena, donosi nam još jedan dobar recept za jelo s piletinom.

Naime, kad ne iskoristi cijelo pile kako bi ga cijelog ispekla po provjereno dobrom receptu s pivom ili ne "odjene" u cornflakes za hrskave prutiće bez korištenja ulja, Ana piletinu i to uvijek, kaže, Međimursko pile, koristi kako bi napravila jelo idealno za vruće dane - tortilju s grilanom piletinom. Pored ovih, rado se ljeti, jer im je sezona, odluči i za jelo koje još nitko za stolom nije odbio - punjene tikvice. Međutim, preostao nam je još jedan njezin recept, za kojeg će se rado odlučiti svi oni koji vole jače, bogate okuse, a koji možete pronaći u nastavku, kao i pogledati video kako ga Ana priprema.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

RAŽNJIĆI S GRILLA

Trebat će vam:
500 g otkoštenog batka i zabatka Međimursko pile
100 ml soja sosa
sezam
sol i papar
maslinovo ulje

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Za umak:
100 ml soja sosa
80 ml vode
1 žlica bijelog vina
2 žlice rižinog octa
60 grama šećera
1 žličica naribanog đumbira
1 češanj češnjaka, protisnut
3 čajne žličice gustina

Priprema:

image
Vanesa Pandžić/Cropix

KORAK 1. Otkošteni batak i zabatak narežite na kockice, te kratko marinirajte u soja sosu i maslinovom ulju. Nakon mariniranja meso nabodite ih na ražnjiće.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

KORAK 2. Dok se piletina marinira, pripremite umak tako da pomiješajte sve sastojke osim gustina, pa u to dodajte naribani đumbir i usitnjeni ili protisnuti češnjak (a možete koristiti i začine u prahu).

KORAK 3. Zakuhajte do vrenja uz konstantno miješanje i polagano dodajte gustin. Smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

KORAK 4. Kad umak dostigne željenu gustoću, maknite umak s vatre i pripremite kist kojim ćete premazivati piletinu.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

KORAK 5. Ražnjiće pecite na roštilju te ih više puta tijekom pečenja premažite umakom.

SAVJET VIŠE! Uz ovako pripremljene ražnjiće najbolje će prijati salata obogaćena voćem ili kruh zapečen na roštilju uz žlicu, dvije domaćeg ajvara ili kakavog drugog umaka.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2024 09:50