Novo na sceni

Zvučna imena, zanimljiva natjecanja: Međunarodni festival gastronomije stiže u Dubrovnik

 Ustupljena fotografija
Uz natjecanja, održavat će se i masterclassovi renomiranih chefova, barmena, barista te HoReCa stručnjaka

DUBROVNIK ROYAL GOURMET 2024. naziv je 1. međunarodnog festivala gastronomije i natjecanja kuhara, konobara, barmena, barista, pizzaiola i restorana koji će se u veljači održati u Dubrovniku.

Timska i pojedinačna natjecanja kuhara, konobara, barmena, barista, pizzaiola i restorana u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), održat će se na Dubrovnik Royal Gourmetu od 6. do. 10 veljače u Royal Hotels & Resort Dubrovnik. Riječ je o još jednom međunarodnom natjecanju i gastro festivalu uz Biser mora i Grand Gourmet, kojim ŠKMER, međunarodna udruga sa sjedištem u Splitu, objedinjuje promociju ugostiteljskih zanimanja, natjecanja u znanjima i vještinama profesionalaca i ugostiteljskih škola te se najavljuju najnoviji trendovi. Naime, uz natjecanja, održavat će se master classovi renomiranih chefova, barmena, barista i HoReCa stručnjaka, kao i prezentacije posebnih proizvoda kojima se optimizira poslovanje u sezoni, a sve će biti otvoreno za publiku.

image
Sob Musharaf/Ustupljena fotografija

"Kako bismo promovirali ugostiteljska zanimanja, približili nove trendove i pobudili inspiraciju za pripremu nove turističke sezone profesionalcima s područja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, pokrenuli smo s našim partnerima ovaj festival. ŠKMER gotovo 20 organizira međunarodno prepoznate manifestacije, a namjera je predstaviti Dubrovnik te omogućiti natjecanje i stjecanje novih znanja i vještina u turistički atraktivnoj destinaciji u susret predstojećoj turističkoj sezoni. Edukaciju su namijenjene chefovima, konobarima, barmenima, baristima, voditeljima restorana, F&B managerima, strukovnim nastavnicima, učenicima, kao i drugim zainteresiranim profesionalcima. Očekujemo po najavama u ovom trenutku više od 10 zemalja, preko 100 natjecatelja, te 400 sudionika", najavila je Alma Harašić Bremec, organizatorica 1. Dubrovnik Royal Gourmeta.

Festival se održava uz potporu Turističke zajednica Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Royal Hotels & Resort Dubrovnik i Hrvatske gospodarske komore.

image

Marijan Maksan

Ustupljena fotografija

Između ostalog, održat će se master classovi na temu u svijetu sve popularnijih bezalkoholnih barskih mješavina te Vegan & low ABV (nisko alkoholnih koktela). Vodi ih Marijan Maksan koji je postao poznat kao jedan od glavnih aktera domaće craft barmenske scene.

image

Gottfried Bachler

Ustupljena fotografija

Iz Austrije s edukacijama o Michelin stars jelima stiže renomirani kuhar Gottfried Bachler. Jedan od austrijskog Gault&Millau dobrano hvaljenih chefova koji je godinama vodio vrhunski a la carte restoran u Althofenu u Koruškoj.

image

Sokol Prenga

Ustupljena fotografija

Na festival iz Albanije dolazi kuharski virtuoz Sokol Prenga, jedan od vodećih chefova svoje zemlje, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice, posebice kao član žirija na Masterchef Albanija. Njegova kulinarske kreacije koje predstavlja na ŠKMER-ovim festivalima izniman su spoj fine dininga i originalnosti koje je gradio radeći u vrhunskim restoranima diljem Europe.

image

Stevo Karapandža

Ustupljena fotografija

Legendarni Stevo Karapandža održat će majstorsku radionicu o rezanju pršuta i prenijeti, između ostalog, svoja iskustva i znanja o posluživanju, karakteristikama i odabiru ove namirnice za hotelske sustave koje je vodio, kao i obiteljske restorane.

Neće izostati ni edukacije o craft ginovima koje će voditi u svijetu nagrađivani tim vrgorske Poetice, a pokazat će kako proizvod od autohtonih sastojaka mogu zanatsku destileriju pretvoriti u svjetski brend. Pored navedenog, održat će se radionice o morskim proizvodima za sezonu, začinima i začinskim mješavinama bez štetnih dodataka, premium vrhnjima za restoranske deserte.

"Samo uz neprestano učenje i razmjenu iskustava možemo pratiti korak s trendovima i konkurencijom, te ostaviti zapažene rezultate i biti prepoznatljiv i poželjan dionik u turističkom sektoru. Stoga su sva natjecanja i edukacije otvorene za javnost i besplatne. No, kako broj mjesta ograničen, potrebno je prijaviti se preko obrasca na našoj web stranici", dodala je Harašić Bremec.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kuhari se natječu u pripremi glavnih jela (piletina, riba, vegansko), rižotima i desertima, a tu je zasebna kategorija natjecanja za pizzaiole. Konobari će se okušati u dvije kategorije - priprema i posluživanje tartara uz sljubljivanje i posluživanje vina te prepoznavanje 10 alkoholnih pića po mirisu i slaganju osam oblika od platnenih ubrusa.

image
Tom Dubravec/Cropix

U kategoriji Chefs Table dvočlani timovi kuhara i konobara međunarodnom ocjenjivačkom sudu će se predstaviti pripremom jela i posluživanjem gostiju, a barmeni u kategoriji pripremi long drinka te ABV i bezalkoholnih mješavina. Baristi imaju priliku natjecati se u latte artu i pripremi alkoholnih koktela na bazi kave.

Detaljnije informacije o prijavama, smještaju i natjecateljskim kategorijama potražite ovdje.

Oni koji žele sudjelovati na edukacijama mogu se prijaviti mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:36