Bye bye miss American pie

Zatvara se popularna zagrebačka slastičarnica u centru, nudili su najbolje pite u gradu

Nema više Jolene, Marilyn, Lucy ni Billy Boba...

Pratitelje zagrebačkog Friday Pie Shopa jučer je dočekala nemila vijest - zatvara se popularna slastičarnica Elvire Petak koja je postala poznata po pravim američkim pitama. S proizvodnjom u Šarengradskoj 13 na Trešnjevci i fizičkom slastičarnicom koja se nalazila u skrivenom dvorištu u Vlaškoj 78, Friday Pie Shop postao je provjerena adresa za sve ljubitelje bogato nadjevenih slatkih, ali i slanih pita.

image
Marko Miscevic/Cropix

U tri godine brend se neprestano razvijao, počevši od male proizvodnje iz koje su svakodnevno izlazile kutije s pitama, preko ponude na dostavnim službama pa do otvaranja prve prodavaonice u Boškovićevoj ulici koja je zatvorena uslijed otvaranja prave male slastičarnice u dvorištu u Vlaškoj. Upravo je to dvorište nedaleko crkve sv. Petra kroz vrijeme postalo prava gastro oaza - osim Friday Pie Shopa, tamo se već godinama nalazi dućan s kuhinjskim potrepštinama Sol i papar, na toj lokaciji uspješno posluje dućan Pekinška patka, tu je kiosk s bubble čajem Kill Candy, a od prošle jeseni u dvorištu se nalazi i sve popularnija Cato Taquerija.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Relativno nedavno pojavila se i ideja o franšiziranju Friday Pie Shopa, no sudeći po najnovijoj objavi na društvenim mrežama brenda, Elvira Petak ipak se odlučila zahvaliti svojim vjernim gostima i zatvoriti proizvodnju. U nastavku donosimo njenu objavu u cijelosti:

"Dragi svi. Nakon 3 godine, Friday Pie Shop odlazi iz svijeta ugostiteljstva. Kao što znate, u ovaj sam posao dala sve što sam imala - misleći prvenstveno na sve ono nematerijalno; ljubav, uzbuđenje, strast, ambicije, nadu. Na ovaj put krenula sam prije nešto više od tri godine, kao 30-godišnje dijete. Ova priča me učila, postavljala mi izazove, pokazala mi što je izdržljivost, neodustajanje, borba, otkrila mi stvari o sebi koje možda nikada ne bih otkrila. U ovom poslu većinu sam vremena bila sama, naravno, uz djelatnice u shopu. Samoća mi je omogućavala slobodu i kreativnost, ali mi je ostavljala i težinu koju nije bilo lako nositi sam. Da, tako izgledaju prve godine malog poduzetništva, na sve sam se pripremila.

Ipak, živimo u nezavidnim vremenima kada je živjeti stabilno postao san mlade osobe. Uz svu ljubav, ambicije i nadu, okružuje nas puno čimbenika na koje nažalost ne možemo utjecati i uz koje je ta težina postala preteška za nositi. Nema mjesta tuzi jer obećajem, Friday će živjeti i dalje, u nekom drugom obliku. Moguće, u budućnosti, i u obliku organiziranih radionica izrade pita, druženja i naravno, želja mi je nastaviti stvarati sadržaj na društvenim mrežama.

Ova je priča kao moje dijete i u nju sam dala puno snova i ljubavi. Zato, ovo je pravi trenutak kada treba stati i nastaviti u nekom novom smjeru - smjeru koji će ipak, za jednu osobu koja stoji iza cijele priče, biti malo lakši. Smjeru koji će dati mogućnost planiranja i življenja u miru i stabilnosti. Hvala Vam svima na podršci, praćenju i svim lijepim riječima, hvala Vam što ste provodili blagdane uz Friday pite, dolazili u shop pohvaliti Jolene ili pitati kada će se u vitrinu vratiti Billy Bob. Ovo je bio jako lijep i jako težak put na kojemu ne bih mijenjala nijedan kamenčić", objavila je Elvira Petak na društvenim mrežama, a reakcije pratitelja njenog brenda sezale su od tuge do podrške radi odluke koju nije bilo lako donijeti.

image
Marko Miscevic/Cropix

Zatvaranje nekog ugostiteljskog objekta nikad ne veseli jer što je raznolikija gastronomska ponuda u određenom gradu, to je on bogatiji i ugodniji za život svojim građanima. No, isto tako treba biti svjestan koliko je ugostiteljstvo ustvari zahtjevno i financijski iscrpljujuće te cijeniti sve koji su u svoje projekte dali sve što su imali za dati prije nego su odlučili promijeniti smjer. Treba im čestitati i zaželjeti sreću jer se nikad ne zna, možda za koju godinu i u novim okolnostima ponovno dobijemo priliku uživati u onome što stvaraju.

PRAKTIČNI SAVJETI ZA PRIPREMU NAJBOLJE PITE

Kako će vam pita ispasti, ovisi o više faktora, od vlage u zraku, jačine i stabilnosti pećnice, načinu na koji ste pripremili nadjev do posude u kojoj pitu pečete. Elvira Petak izdvojila je nekoliko praktičnih savjeta kako bi vam pita baš uvijek uspjela.

Jabuke za pitu bolje je rezati na polovice jer sitni i oštri rubovi kockica voća stvaraju grbav izgled pite, a mogu i probušiti gornji dio tijesta

Nadjev od jabuka najbolje je prvo prokuhati, a zatim ga prohladiti prvo na sobnoj temperaturi, dok para izlazi van, a onda i desetak minuta u hladnjaku. Nikako ga se ne stavlja toplog na tijesto jer ga može rastopiti.

Za zlatnu boju tijesta, pitu je najbolje nekoliko puta premazati žumanjkom i posuti šećerom, a dobar je izbor za premazivanje i otopljeni maslac, koji daje i posebno dobar okus.

Voćne pite peku se malo dulje zbog više tekućine, pa im je dobro odmah omotati rubove aluminijskom folijom kako se ne bi zapekli prerano i previše potamnjeli.

U staklenim i keramičkim kalupima pite se peku najdulje, posebno one voćne, i dno se najteže ispeče. U metalnim i aluminijskim kalupima provod topline je najbolji, a i pita se peče ravnomjerno.

Tijekom pečenja, da se dovoljno dugo pekla pokazuje nadjev koji je "provrio", odnosno mjehurići koji se počnu stvarati i pomalo izlaze kroz rupice na gornjoj kori.

Ako koristite kalup za pitu ili quiche s odvojivim dnom, pred kraj pečenja dobro je podići pitu iz kalupa i staviti je u pećnicu samo s dnom kako bi i bočna strana poprimila lijepu boju, a može ju se i blago premazati jajetom kako bi porumenila. Ako koristite standardni kalup od keramike ili stakla, iz njega može biti malo zahtjevnije izvaditi pitu, posebno prvi komad. Zato se prije pečenja mogu napraviti dvije trakice od aluminijske folije, dugačke oko 15 centimetara, i staviti na dno kalupa. Važno je da krajevi trakica vise iz kalupa. Potrebno ih je premazati uljem, pobrašniti i na njih složiti tijesto, a kada se pita ispeče, pomoću tih trakica jednostavno je možete podići i izvaditi iz kalupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:10