SVE VRSTE PAPRA

ZAPAPRITE PRAVIM PAPROM: Nekad se plaćao zlatom, a danas su nam dostupne vrste različitih aroma!

 Getty Images/iStockphoto
Ovo su sve vrste koje morate poznavati!

Imali smo sreću da nam se pri pripremi našeg jesenskog comfort fooda u Klubu Gastronomada pridružio i Francuz koji je sa sobom nosio široki osmijeh i torbu punu začina prikupljenih na svojim putovanjima. Nikad nisam mislila kako ću papar jesti kao šarene bombone i pritom se čuditi toj eksploziji okusa koja je pri svakoj novoj vrsti potpuno drugačija.

Tako smo u mužaru pomiješali malo divljeg crnog papra s Madagaskara, malo bijelog i par zrnca kampot papra s Kambodže, a u samo nekoliko sekundi luđačka aroma počela se širiti prostorom. Inače, uz papar Francois u svojem arsenalu ima više od 600 začina iz cijelog svijeta te delikatese malih francuskih proizvođača koji su se nama učinili kao savršen božićni poklon jer uskoro pokreće i web shop svoje tvrtke Excellence France za koji mjesec, o čemu će uskoro biti više riječi.

BIJELI PAPAR

Zemlja porijekla: Indija

Manje intenzivan od crnog papra na koji nas je većina navikla. Oštre i opore note te slatkastog aftertastea. Ne upotrebljava se za mesna jela, nego laganija, poput ribe i rižota.

BIJELI KAMPOT PAPAR

Zemlja porijekla: Kambodža, regija Kampot

Najbolji papar na svijetu dolazi upravo iz regije Kampot, a uz bijeli poznate su zelena, crvena i crna vrsta. Najčešće raste u podnožju planine Phnom Aoral gdje papar posjeduje jedinstveni terroir baš kao i vino. Lijepo će se slagati s bilo kojim izdašnijim jelom.

CRVENI PAPAR

Zemlja porijekla: Kambodža Ovaj papar dobiva se od potpuno zrelih bobica za razliku od zelenog papra, a daljnji proces čuvanja boje isti je kao i u zelenog papra. Lijepo se slaže s citrusnim okusima te laganim ribljim jelima.

Peppercorns Spices in the sea shells on wood - Black peppercons, Green peppercons, Red peppercons, White  peppercons
Getty Images/iStockphoto

VOATSIPERIFERY PAPAR

Zemlja porijekla: Madagaskar

Miriše na šumu, zemlju, intenzivne i prodorne arome. Pravi je endem među paprom, ima ga u vrlo malim količinama, a beru ga lokalci u području prašuma. Najbolje se slaže s jelima od piletine ili svinjetine.

BIJELI DIVLJI PAPAR

Zemlja porijekla: Madagaskar

Bijeli brat voatsiperifery papra, nježnije arome i blažeg okusa, samim time i pogodniji za riblja jela.

SEČUANSKI PAPAR

Zemlja porijekla: Kina

Nazivaju ga još i cvjetnim paprom, zapravo pripada rodu Zanthoxylum u koje spadaju i citrusi i nema puno veze s klasičnim paprom (u botaničkom smislu), osim ljutine. Dio je popularne začinske mješavine "five spice praha", a koristi se za roštilje, prženo povrće (wok) i pečeno meso.

Bowl full of Szechuan peppercorns - Sichuan pepper
Getty Images/iStockphoto

DIMLJENI CRNI PAPAR

Zemlja porijekla: Kamerun

Zapravo se radi o crnom papru koji je sporo dimljen u pušnici na roštilju (rotisserie style smoker). Zanimljivo je da se u nekim slučajevima dim dobiva od drva bačvi u kojima je prethodno odležavao viski. Lijepo se slaže s mesnim jelima, pogotovo jelima od divljači.

PIMENT

Zemlja porijekla: Jamajka

Piment je otkrio Kolumbo na Karibima misleći da se zapravo radi o papru te je njegovo prvotno ime bilo jamajački papar. Vrlo intenzivne arome u kojoj se miješaju note klinčića, cimeta i muškatnog oraščića, piment je vrlo omiljen.

BENGALSKI PAPAR

Zemlja porijekla: Indonezija, Java

Poznatiji još kao papar Longum, neodoljivo mirisom podsjeća na cimet, ali je vrlo intenzivan i papren poput veoma snažnog crnog papra te je poželjan u desertima.

A blend of traditional whole spices used in chai tea lay spread out on a bamboo surface, ready to be ground and processed for a hot drink.  Black tea, cinnamon sticks, black pepper, cloves, and cardamom are selected for this recipe.  Horizontal image with copy space.
Getty Images/iStockphoto

MANAKARA (BOBICE)

Zemlja porijekla: Madagaskar

Aromatičnije i sofisticiranije od crnog papra, ali manje paprene. Vrlo zanimljiva izgleda zbog svoje ružičaste boje, a u kuhinji se koriste za pripremu bijelog mesa, lososa, bijele ribe, tartara, ali i foie grasa te u desertima s tamnom čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 21:52