Puna dobrih ideja

Zahvaljujući mladoj brazilskoj chefici ovo je ultimativno brunch i ‘tea time‘ mjesto u Zadru

Alana Choi

 Luka Gerlanc/Cropix
Jedan slučajan susret s Hrvaticom Natalijom doveo ju je u Donatov grad, za koji nikad prije nije čula. I tu počinje njena priča!

Dok mnogi, nažalost, razmišljaju da odu iz naše lijepe zemlje, jedna se Brazilka u Hrvatsku doselila, pronašla posao kao chefica i ne misli tako brzo otići.

Alana Choi je 33-godišnja Brazilka i prije dvije godine se iz São Paula u Južnoj Americi preselila u Zadar. Ili, ako ćemo biti posve točni, iz australskog Pertha u koji je došla iz rodnog Brazila. Učinila je to u vrijeme dok je radila na kruzeru, a na poziv Hrvatice Natalije. Natalija joj je, kako je Alana ispričala Matei Magaš za Zadarski.hr, ponudila posao u jednoj hotelskoj kući baš u vrijeme kad je bila spremna za novi izazov. I tako je, ni ne znajući da Zadar postoji, završila u Dalmaciji.

"Bila sam spremna za novi izazov. I zapravo sam tako završila u vašem gradu", otkiva Alana, koja je za Hrvatsku do tada čula samo kao odličnu party destinaciju.

A Zadar!? "Grad me oduševio na prvu, prekrasan je! A tek priroda koja ga okružuje", prisjetila se prvog dojma. Vrlo brzo nakon dolaska u Zadar, a bilo je to 2021., upoznala je Andreja Vrsaljka, svog budućeg šefa.

"Kad je dobio priliku da u srcu starog grada vodi jedan od najljepših restorana, pozvao me i predložio mi da budem glavna chefica za doručke i brunch. Ja jesam to prije radila, no ovo mi je ipak bio novi izazov, osobito zato što nisam poznavala mentalitet Zadrana. Pitala sam se hoće li im se svidjeti to što im imam ponuditi", priznaje Alana koja je, ni ne sluteći, pokrenula pravu malu revoluciju svojim inovativnim jelima u restoranu Corte u sklopu Almayer Art & Heritage hotela.

VIŠE OD 20 ADRESA U ZAGREBU: Gdje na doručak i brunch, ručak i večeru, kavu, kolač, koktel i pivo?

"Zapravo, prije svega moram zahvaliti Andreju jer je vjerovao u mene i što je bio dovoljno hrabar da prihvati moje ideje. Danas je tu i njegova supruga Helena, koja mi je također velika podrška. Mislim da smo svi skupa napravili odličnu stvar", ističe Alana koja je u pripremi njezinih jela često inspirirana istokom i orijentalnim okusima. Zato ćete na njezinom meniju pronaći poširana jaja na turski način s jogurtom aromatiziranim začinskim biljem, baš kao i maslac aromatiziran začinima. Često koristi humus, baba ganuš, kremu od cikle... Uvrstila je i zelenu shakshuku, jaja sa sotiranim zelenim povrćem, harissa umakom, feta sirom i avokadom. Tu je i klasik, poširana jaja s engleskim muffinom, holandez umakom, dimljenim lososom te kavijarom od pastrve.

Za nju nije teško osmisliti jela, prije svega jer ima iskustva iz Australije gdje su brunchevi dio kulture i načina života, ali i zbog namirnica koje do njezine kuhinje stižu s lokalnih OPG-ova!

"Vaša je hrana toliko ukusna, puna okusa... Imam zaista sreće što mogu koristiti domaću, kvalitetnu i provjerenu namirnicu što onda moj posao dosta olakšava. Inače je hrana u vašoj zemlji odlična, ne začinjavate ju puno i rijetko kad komplicirate s njom. I zapravo je tako i najbolje, zadržite sve važno u svakoj od namirnica", hvali nas ova mlada kuharica i izvršna chefica. Ipak, jedino joj nije jasno zašto nismo inovativniji.

TOP PREPORUKE: Planirate li ovih dana u Zadar, ovo su mjesta na kojima ćete dobro jesti, piti i sladiti se

image

Zahvaljujući chefici Alani ovaj je restoran postao "it" mjesto za brunchi "tea time" u Donatovom gradu

Luka Gerlanc/Cropix

"Ne razumijem zašto imate restorane koji su kopija jedan drugoga? S hranom se toliko toga može, mogućnosti su beskonačne, no vjerujem da su ugostitelji svjesni kako je ovdje ljude teško pridobiti novitetima", govori Alana koja je zato u Zadru u ponudu uvela još jedan novitet - tea time! Od petka do nedjelje, od 14 do 17 sati, Zadrani i njihovi gosti mogu uživati u vrhunskim čajevima, ali i pjenušcima, te ukusnim slanim i slatkim zalogajčićima, atraktivno serviranim na porculanskim etažerima.

Cijelu priču Matee Magaš o ovoj pustolovnoj brazilskoj chefici, koja je već s osam godina znala da će postati kuharica i na tom je snu marljivo radila, možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:04