UZ ROŠTILJ ILI VARIVO

Zaboravite kruh i peciva, ove brze lepinje iz tave totalni su hit, koristimo ih umjesto tortilja, a dobre su i za pizzu

Svestrane lepinje odlična su ideja kada vam ponestane kruha, a potreban vam je krušni dodatak uz variva, roštilj, namaze i dipove, tatarski...

Iako obožavamo dobar domaći kruh (posebice ako je u pitanju sourdough), a dobro nam ide i priprema slatkih i slanih peciva, ako ste se ikada sami upustili u pripremu navedenog, jasno vam je kako postupak pripreme ne uključuje samo miješenje tijesta, oblikovanje i pečenje, već i čekanje da se ono digne, da se pećnica zagrije i na kraju spremanje kuhinje. Budući da nemamo baš uvijek dovoljno vremena za cijeli proces, a kruh iz pekara uglavnom izbjegavamo, na našem se meniju često nalaze lepinje koje se ne dižu, a odličan su dodatak jelima na žlicu, brza podloga za pizzu ili jedan od glavnih sastojaka brzih, slasnih sendviča. Riječ je, dakako, o flatbreadu ili lepinjama iz tave.

image
Galiyah Assan/Getty Images/istockphoto

ŠTO JE TOČNO FLATBREAD?

U flatbread tehnički možemo ubrojiti i piadine, tortilje, naan, pita kruh i uglavnom sva peciva okrugle forme koja se mogu puniti na ovaj ili onaj način. Mogu se raditi s kvascem, ali i bez, s jogurtom i praškom za pecivo ili, pak, tek od mješavine brašna, vode i soli. Također, flatbread možete mijesiti dulje ili kraće, a peći ga možete na malo maslinova ulja ili na suhoj tavi, na vrućoj rešetci, ploči ili u pećnici. Ako pitate nas, dobra tava uvijek je najbrži i najjednostavniji odabir.

FLATBREAD S KVASCEM, PLUS RECEPT ZA FALAFEL

image
Marko Miscevic/Cropix

OD ČEGA SE MOŽE NAPRAVITI?

Budući da smo veliki fanovi svega što se može staviti pod naziv flatbread, isprobali smo nekoliko varijanta lepinja iz tave i s niti jednom nismo pogriješili. Iz iskustva govorimo, koristiti možete pirovo, integralno ili bijelo brašno, oblikovati ih možete na kukuruznom brašnu ili palenti kako bi se oko kruščića stvorio hrskavi sloj, dok od tekućih sastojaka koristiti možete običan jogurt, grčki, kefir ili samo vodu. Kada je u pitanju masnoća, dobra opcija su maslinovo ili suncokretovo ulje, maslac ili ghee.

FLATBREAD S INTEGRALNIM BRAŠNOM

FLATBREAD S PIROVIM BRAŠNOM

image
Larisa Stefanuyk/Getty Images

Tijestu možete dodati i začinsko bilje po želji, no još bolja ideja bit će flatbread premazati mješavinom maslaca i sitno sjeckanog peršina, kopra i vlasca kada ga tek izvadite iz tave.

KAKO GA POSLUŽITI?

Kao što smo već naveli, ove lepinje mogu se razvaljati zbilja tanko kako bi se kod pečenja na tavi stvorili lijepi mjehurići, te se kao takve koristiti za umatanje sastojaka kao što su komadi mesa, ribe, povrća ili popečci, poput tortilja. Jednako tako, tanke lepinje mogu poslužiti i kao podloga koju ćete premazati jogurtom, pestom ili umakom od rajčice, dodati sir i druge dodatke pa sve zajedno dodatno zapeći na tavi i napraviti brzinsku pizzu.

JELA IZ ZAGREBAČKIH RESTORANA

Jela koja uključuju i flatbread u Zagrebu možete pojesti u Rougemarin Cityju u Petrinjskoj ulici, a nedavno smo i u restoranu Ožujsko Maksi Pub isprobali dobru janjetinu na flatbreadu.

Također, na Asian Food Festivalu imali smo prilike isprobati karaage piletine na flatbreadu na kućici Purple Monkey, a odličan flatbread rade i u Falafel etc. restoranu.

Na kraju, poslužiti ih možete i same za sebe, uz dipove i namaze, tatarski biftek, ali i varivo ili slasne zalogaje s roštilja. Za koju god opciju se odlučili, vjerujemo da će, jednom kada ove lepinje napravite u svojoj kuhinji, i kod vas postati redovan dodatak brojnim svakodnevnim jelima.

FLATBREAD S POVRĆEM

image
Lidija Lončarić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 09:20