ŠTO HRVATI JEDU

Woltove nagrade restoranima nisu smiješne, one su tužna slika naših prehrambenih navika

 Profimedia Iustracija/
Dostavni servis "Wolt" izabrao je najbolje lokale u šest kategorija po tri kriterija

Dostavni servis Wolt objavio je izbor najboljih restorana u šest kategorija: Burgeri, Grill, Asian Fusion, Pizza, Deserti i Ostalo. Kriteriji za izbor najboljih rezultata u kategoriji bili su: ocjena korisnika, brzina pripreme hrane i nizak postotak odbijenih narudžbi.

Bez obzira na Woltovu statistiku u kojoj se navodi da su Hrvati preuzeli aplikaciju više od deset milijuna puta (!), nema sumnje da Wolt u Hrvatskoj broji nekoliko stotina tisuća korisnika.

Izbor najboljih lokala u spomenutim kategorijama mogao bi biti dobar pokazatelj koje su prehrambene navike korisnika aplikacije. Primjerice, u Zagrebu - a uz glavni grad napravljena je analiza i za Split, Rijeku, Pulu i Osijek - najboljim je lokalom proglašen mekPer´s. MekPer´s se proslavio golemim hamburgerima po niskim cijenama, njihov cheeseburger košta 34 kune, a gigantski zloburger ukupne težine 650 grama 50 kuna. Rezultat da su oni proglašeni najboljima govori o prehrambenim navikama koje se podudaraju s poražavajućim statistikama da se kod kuće loše hranimo, a osnovnoškolci su nam daleko u crvenom što se tiče pretilosti.

Potpuno je pogrešno promatrati izbor najboljih kao manjak dobrog ukusa korisnika jer smatramo kako je problem dublji. Veliki broj korisnika ili nije dovoljno educiran da pripremi dobar i kvalitetan obrok za te 34 kune, ili im je naprosto jednostavnije naručiti iz lokala u kojem će dobiti gomilu hrane - kvaliteta im nije presudna. Svakodnevno kuhanje unutar malog budžeta nije jednostavno i zahtijeva, ako uopće za to postoji interes, maštu, znanje, balansiranje između pitanja što kuhati za nekoliko dana i naravno sve to uskladiti s poslovnim i privatnim obavezama (potvrdit će to svaka osoba koja se brine za prehranu ukućana kod kuće). Potpuno je jasno da postoji cijeli niz boljih opcija za dobar burger u Zagrebu, poput npr. Submarinea koji je uvijek konzistentan u svojim dostavama i gdje točno znate što ćete dobiti, ili Burger Bara i Renmenova KSS Burger Bara koji su doista uvijek vrlo ukusni. Istina, i nešto skuplji, što pak ukazuje na to da je cijena za mnoge često prvi kriterij.

U kategoriji Asian Fusion najbolje u Zagrebu je prošao Umami. Prošle godine je tu nagradu odnio Soi Fusion Bar. Bilo bi odveć banalno misliti kako su se ukusi korisnika pokvarili ili srozali. Naime, kućni budžet je na daleko većem udaru nego što je to bio 2020. Ne zaboravimo kako su iza nas čak dvije pandemijske godine.

Kad je riječ o grillu, Zagrepčani su, prema Woltu, najzadovoljniji Pivnicom Budweiser. I ovdje bismo se mogli sjetiti bar pet boljih opcija za dobar roštilj.

U kategoriji pizza nagradu je ponijela Duksa. U usporedbi s ostalim Woltovim favoritima, izbor Duksa pravo je iznenađenje. Ta je pizzerija konstantna u kvaliteti, ima relativno umjerene cijene, i obje njezine adrese prvi su izbor mnogim ljubiteljima pizze.

Izbor Woltovih "najboljih" restorana nekome se može učiniti smiješnim i nekompetentnim, jer jasno je da postoje daleko kvalitetniji lokali u spomenutim kategorijama. Ipak, izbor je važan pokazatelj prehrambenih navika tisuća hrvatskih građana. Iz mnogobrojnih razgovora s chefovima i posjeta restoranima možemo zaključiti da je kvaliteta kuhanja u hrvatskim restoranima iz godine u godinu sve viša, što se nažalost ne može reći za prehranu kod kuće. U posljednje dvije godine navike su se bitno promijenile. Daleko više naručujemo hranu iz dostave nego prije korone. Iskustvo izlaska u restoran potpuno je odvojena priča od narudžbe kod kuće i vrlo vjerojatno nikad dobri restorani koje fizički posjećujemo zbog iskustva neće biti najbolji u Woltovom izboru. Iako su se mnogi od njih i sami, da bi opstali u pandemijskom limbu, u lockdownu morali baviti dostavom, njihovi se koncepti jednostavno ne podudaraju s filozofijom dostavnih servisa.

Na Wolt Awards 2021. ne treba, dakle, gledati kao srozavanje ukusa korisnika, već problem treba tražiti u prehrambenim navikama uvjetovanim niskom educiranosti stanovništva, nezainteresiranošću za kvalitetnu prehranu, ali prije svega u sve manjem budžetu, a sve većoj cijeni života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:47