OD DIJAGNOZE DO BIZNISA

Varaždinska Hižica pomiče granice domaće proizvodnje bezglutenskih proizvoda, ovo je njihova priča

 Biljana Blivajs/Cropix
Po prhke keksiće, meki kruh i štrukle možete svratiti u varaždinski pogon ove male, ali kvalitetne proizvodnje bezglutenske hrane

Iz malog pogona u Ulici Franca Prešerna 2 u Varaždinu svaki dan izlaze kupci s vrećicama punima prhkih keksa, medenjaka, štrukla, raznih kruhova, mekih kifli i sličnih pekarskih proizvoda. To samo po sebi ne bi bilo ništa neobično da u tim slatkim i slanim zalogajima pritom nema ni trunke glutena, a što je još zanimljivije, svi su toliko ukusni da vjerojatno ne biste ni primijetili da su drugačiji. Dobar glas o tim proizvodima pronio se sve do metropole, pa nije bilo dvojbe, morali smo otkriti o čemu je riječ.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Marijeta Sabol i Ana Marija Vidović, ponosne vlasnice proizvodnje InTolerant Gluten Free Hižica, dočekale su nas u punoj zaštitnoj opremi, a ubrzo smo i mi bile propisno odjevene za obilazak njihovih prostorija u kojima svakodnevno mijese, valjaju i oblikuju proizvode koje smiju jesti čak i oni najosjetljivijeg zdravlja.

image
Biljana Blivajs/Cropix

A upravo je briga o zdravlju pokrenula cijelu priču kada je prije nekoliko godina Marijeti Sabol dijagnosticirana celijakija, autoimuna bolest koju aktivira konzumacija glutena i njemu srodnih bjelančevina, a koje se nalaze u namirnicama kao što su pšenica, ječam, raž, pa čak i zob. Izlaganje tim alergenima za celijakičare je izrazito opasno, a Marijeta je ubrzo otkrila da i njezine dvije djevojčice, kao i ona sama, moraju paziti što jedu kako bi izbjegle ozbiljne zdravstvene tegobe.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Izazov, a ne problem

"Sjećam se kad mi je mlađa kći imala tri godine i baš smo se vraćale s pretraga sa Srebrnjaka. Prolazile smo pokraj niza pekara i sve je mirisalo po svježem pecivu. Rekla mi je malena tada da bi dala sve da može pojesti samo jedan ‘prstić‘, odnosno slanac. Te sam večeri rekla mužu da moramo smisliti način da im to omogućimo", ispričala nam je Marijeta. Inače prehrambeni tehnolog po struci, tijekom karijere radila je u velikim tvrtkama poput Vindije, tako da je bila prava osoba za taj izazov. A točno ga je tako i promatrala, kao izazov, a ne problem. Nije se dala pokolebati, nego je počela eksperimentirati. Kada se godinu dana poslije njezinu projektu pridružila Ana Marija Vidović, čiji muž ima intoleranciju na gluten, pa vrlo dobro zna o kakvim je tu teškoćama riječ, ideja o Hižici poprimila je konkretne oblike i na jesen 2021. godine pokrenule su proizvodnju.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Za sebe kažu da se odlično nadopunjavaju, pa se tako Ana Marija, diplomirana ekonomistica, bavi poslovnim procesima, dok je Marijeta zadužena za razvoj proizvoda. Oko sebe su okupile pet veselih i marljivih žena koje svaki dan rade na pripremi svježih pekarskih proizvoda, a kako bi ispunile sve narudžbe, cijeli je proces proizvodnje namješten precizno kao švicarski sat. Prekidaju ih samo zahvalni kupci koji svrate po svoju narudžbu, a zadrže se radi dobre energije koja vlada u Hižici.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

"Ovo je sve temeljeno na entuzijazmu dviju obitelji i našeg tima žena. Zato nam i jesu tako fini proizvodi, jer su one tako pozitivne", istaknule su Marijeta i Ana Marija. U Hižici sve proizvode rade ručno, od mlinaca koje peku na tavama na štednjaku, bezglutenske kaše i rezanca, štrukli i zvrkova punjenih raznim nadjevima do kolača i kremastih torti. A sve bez konzervansa, pojačivača okusa i drugih aditiva. Najprodavaniji su im štrukli s jabukama i sirom te klipići, a ljudi vole i njihove kekse, makovnjače i orahnjače.

Finije je bez glutena

"Ljudi očekuju da će sve biti čudno jer je bez glutena. No, kada napokon probaju naše kekse i kolače, često nam kažu da su čak puno bolji od glutenskih jer stvarno koristimo vrhunske sirovine", ispričala je Ana Marija. Marijeta je, pak, nastavila: "Nigdje se ne reklamiramo i većinom ljudi za nas doznaju usmenom predajom. Puno naših kupaca ima djecu s raznim tegobama, pa za njih razvijamo posebne proizvode. Uvijek pokušavamo saznati na što su ljudi koji nam dolaze točno alergični, jer često nije samo celijakija u pitanju."

image
Biljana Blivajs/Cropix

Namirnice nabavljaju od certificiranih proizvođača iz zemlje i inozemstva, a dugo su razvijale recepture kako bi im proizvodi bili meki, prhki ili pak čvrsti koliko treba.

"Naši proizvodi jesu nešto skuplji, ali to je zato što su sirovine skuplje. Ne želimo raditi s jeftinijim, a neprovjerenim proizvodima punim šećera. Svakog svog dobavljača tražimo certifikate kako bismo mogli potvrditi da su nam sve sirovine gluten free. A nakon toga ih i sami šaljemo na javno zdravstvo na provjeru", napomenula je Marijeta.

Svatko tko se okušao u izradi tijesta i slastica bez glutena dobro zna da to nije nimalo lak zadatak: "Bezglutensko tijesto zna biti ljepljivo, teško se skida s ruku, puno je sitnica koje treba savladati, ali može se. Važno je samo ne odustati. Nekada je potrebno i pogriješiti da biste naučili", poručuje Marijeta, kojoj se majke s bolesnom djecom nerijetko požale na frustracije oko bezglutenske prehrane. "Jedna majka nam je tri dana plakala nakon dijagnoze. Ne mogu vam ni opisati koliko emocija ovdje bude, mi neprestano plačemo u ovom pogonu. Srećom, puno češće od dragosti jer smo nekome uspjeli pomoći", osmijehnula se.

Sigurno mjesto

S vremenom je njihova Hižica postala sigurno mjesto za brojne roditelje i osobe koje nemaju vremena razvijati vlastite recepte kako bi njihovi najmiliji napokon mogli pojesti neki oblik kruha, peciva ili kolača.

"Da samo znate kakve poruke dobivamo od svojih kupaca, na svim mrežama nam se javljaju, šalju mailove i zahvaljuju nam na trudu. To je ono što nas gura i tjera naprijed", istaknula je Ana Marija, a Marijeta dodala: "Cilj nije bio pokrenuti sve ovo samo zbog nas nego pomoći ljudima koji su u istoj situaciji kao mi. Htjele smo pomoći ljudima da budu sigurni u ono što jedu."

image
Biljana Blivajs/Cropix

Kako bi dodatno obogatile svoju ponudu, odlučile su ponuditi i program smrznute hrane. "Javilo nam se puno mama sa studentima koji imaju alergije kako bi nas pitale imamo li nešto polugotovo i smrznuto. To nas je potaknulo da počnemo širiti asortiman", istaknula je Marijeta. Ana Marija je nabrojila što sve nude od toga. "Imamo smrznuto tijesto za pizzu, štrukle, zvrkove, lepinje, kruh i peciva te pužiće s orasima, makom i slanim nadjevom… Kad ih stavite peći, sve miriše!"

Osim što surađuju s jednim većim lancem glutenskih pekarnica gdje se njihovih proizvodi prodaju prethodno zapakirani, proizvodi Hižice prisutni su i u dućanima kao što su, primjerice, Grga Čvarak i Breza iz Zagreba i Dobri plac iz Zaprešića. Njihovi proizvodi odnedavno se mogu kupiti i u njihovoj trgovini u Zagrebu, koja se nalazi u Ulici Andrije Žaje 23. Osim štrukli, savijača i klipića koje peku na licu mjesta, tamo možete nabaviti i smrznute proizvode, kao i proizvode njihovih partnera. Marijeta i Ana Marija se nadaju da će s vremenom proširiti pogon, a do tada će smijeh i veselje i dalje dopirati iz varaždinskog pogona u kojem uvijek miriše svježe pecivo i u kojem su svi dobrodošli, jeli gluten ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:59