FRIKOVI ZA KAVOM

Trebali ste biti dosta očajni za kofeinom da ugradite aparat za kavu u auto, ali dizajn je top

 Gentelmen Drivers Facebook Page/
Prvi automobilski aparat za kavu je gotovo u potpunosti nestao, ipak postoje novi pokušaji

Hartella Auto Kaffeemachine prvi je aparat za kavu montiran na kontrolnu ploču, zapisi upućuju da se radi o 1959. godini. Proizveden je posebno za popularnu Volkswagenovu Bubu, a danas je, vjeruje se, gotovo u potpunosti nestao.

U današnjoj auto industriji važno je da automobili sadrže i držač za čašu, odnosno kavu, te je to jedna od najvažnijih stavki koja će pojedini primjerak učiniti privlačnim američkoj publici. No, s obzirom na to da takvi dodaci narušavaju izgled automobila, ekipa iz Open Culture odlučila se prisjetiti rješenja koja su se nudila nekada.

image
Gentelmen Drivers Facebook Page/

Ovaj aparat za kavu radi tako da se priključuje na upaljač za cigarete, a kako kažu oni koji su ga imali prilike vidjeti i koristiti, kava koju ste ovdje mogli skuhati nije bila neka osobita sreća.

„Što se tiče vrste aparata za kavu, morali biste prilično očajno trebati dozu kofeina da biste napravili kavu u ovoj stvari“, komentirao je Peter Holderith iz The Drivea.

„Uvijek sam mislio da je u pitanju nešto poput Moke, ali nije“, rekao je Dave Hord iz Classic Car Adventures koji je svoj Hartella aparat za kavu kupio od vlasnika iz Srbije.

Objasnio je i kako se kava u ovom aparatu kuhala tako da se u posudu dodala voda, a odmah zatim i kava. Aparat se potom zagrijavao i na kraju je iz njega izlazio topli napitak. Iako je Holderith rekao kako bi vjerojatno samo kakav road-tripper iz 1959. godine bio dovoljno očajan da popije tako pripremljenu kavu, dodao je i kako je sam aparat imao nekoliko pametnih značajki. Naime, uz njega su dolazile i porculanske šalice koje su na dnu imale metalni disk kako bi se lako pričvrstile. Također, postavljanje na ploču bilo je prilično jednostavno, a samim time i skidanje kako bi se aparat očistio.

Noviji pokušaj automobilskog aparata za kavu veže se uz Lavazzu koja je u suradnji s Fiatom. Model 500L je prvi automobil standardne proizvodnje na svijetu koji nudi pravi aparat za espresso kavu koji koristi tehnologiju kapsula ‘A Modo Mio‘.

Čak i ako ovi novi pokušaji kuhanja kave u autu neslavno završe, Hertella bi mogla biti dobra inspiracija Wesu Andersonu, slavnom američkom filmskom redatelju, za nekii detaj u novim filmovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:32